czwartek, 23 sierpnia 2012

GAZPACHO.

W te upalne dni polecam gazpacho, bo niewiele czasu zostało nam na delektowanie się pysznym smakiem letnich i pachnących pomidorów.

GAZPACHO
(korzystałam z przepisu z książki SMACZNE ZUPY. 365 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW)
3 fileciki anchois
0.5 l soku pomidorowego
750 g dojrzałych pomidorów
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego, czerwonego
2 rozdrobione ząbki czosnku
1 duży ogórek
1/4 cebuli
1 papryka
2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku

Fileciki anchois zmiksować razem z sokiem pomidorowym. Następnie dodać bulion, oliwę, ocet oraz czosnek i zmiksować jeszcze raz. Dorzucić pokrojone drobno pomidory, ogórka, paprykę oraz cebulę. Doprawić całość solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Odlać 3/4 zupy i zblendować  a następnie połączyć z pozostałą częścią.
Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Gazpacho najlepsze na upalne dni, słodkie pomidory nadają niesamowity smak. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spieszmy sie kochac pomidory, tak szybko odchodza :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za szybko, zwłaszcza te dobre z krzaka:)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP