piątek, 14 listopada 2014

CASSEROLE Z KRÓLIKIEM, POMIDORAMI I BIAŁĄ FASOLĄ.

Bardzo lubię dania jednogarnkowe. Mało sprzątania po gotowaniu, wszystko wrzuca się do jednego garnka, do piekarnika i można rozsiąść się w fotelu z kubkiem gorącej herbaty. Casserole często przyrządzam z kurczakiem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać królika i muszę przyznać że to bardzo dobra opcja, zwłaszcza w towarzystwie białej fasoli i pomidorów. 


CASSEROLE Z KRÓLIKIEM, POMIDORAMI I BIAŁĄ FASOLĄ

1 królik
150 g suchej fasoli (ja użyłam fasoli Wrzawskiej) moczonej w wodzie przez noc
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
garść czarnych oliwek
olej
sól
pieprz
świeży rozmaryn
gałązka pomidorków koktajlowych


Suchą fasolę zalać wodą i zostawić na noc aby dokładnie się wymoczyła. Następnego dnia ugotować ją do miękkości, Powinno to zająć około 20 minut.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C.  Królika umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze części oraz doprawić solą, pieprzem oraz posiekanym, świeżym rozmarynem. Patelnię z łyżką oleju rozgrzać porządnie, Umieścić na niej królika i smażyć chwilę aby ładnie się zrumienił. Przygotować garnek żeliwny w którym umieścić podsmażonego wcześniej królika, ugotowaną fasolę, cebulę pokrojoną w ćwiartki oraz czosnek posiekany w plasterki. Całość zalać mieszaniną pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego oraz bulionu. Na wierzch wrzucić garść oliwek oraz ułożyć gałązkę pomidorów. Przykryć pokrywką i umieścić w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po około 20 minutach zdjąć pokrywkę. Piec łącznie około 50 minut. 
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

  1. świetny sposób na wykorzystanie królika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię dania jednogarnkowe, Twoje wygląda fantastycznie; ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jednogarnkowe, łatwe, szybkie, i zapewne wyśmienite :)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP