Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sierpniową tartę. Wypełnioną po brzegi masą serową i przyozdobioną owocami. Przygotowałam ją w ramach wspólnego gotowania. Razem ze mną morelowe pyszności przygotowywały GIN, MIRABELKA oraz EMILIA.
TARTA SEROWA Z MORELAMI I JEŻYNAMI
forma o średnicy 26 cm
SPÓD
260 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
130 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
500 g serka mascarpone
60 g cukru pudru
ziarna z 1 laski wanilii
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
morele
jeżyny
W misce umieścić mąkę, cukier puder, szczyptę soli oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Rozetrzeć całość rękoma lub za pomocą miksera po czym dodać jajko i w razie konieczności wodę. Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciastem wylepić formę ponakłuwać jego spód po czym umieścić jeszcze na 10 minut w zamrażarce. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut aż ciasto lekko się zarumieni.
W misce miksera umieścić ser, cukier puder, ziarna wanilii, jajko oraz mąkę ziemniaczaną. Przy pomocy miksera połączyć dokładnie składniki a następnie wylać masę serową na podpieczony wcześniej spód. Na górze rozłożyć owoce po czym całość wstawić do piekarnika. Piec jeszcze około 20-25 minut aż masa serowa się zetnie. Podawać schłodzoną.
SMACZNEGO!!!
Pyszna tarta :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńhttp://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Podoba mi się dodatek jeżyn, wypróbuję takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńAniu koniecznie wypróbuj :)
UsuńTarta wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczna i do tego z pewnością pyszna! *.*
Dziękuje Martho , potwierdzam że była pyszna :)
UsuńWygląda tak przytulnie, domowo.. ostatnio na nic nie mam czasu, dałabym się pokroić za kawałek ;)
OdpowiedzUsuńMarto dziękuje, jak będę robić ponownie wyślę Ci kawałek :)
UsuńAleż ona pięknie wygląda;))
OdpowiedzUsuńAngie dziękuje :)
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńczy mascarpone można można zastąpić twarogiem mielonym,jak do sernika? zastanawia mnie również czy zamiast moreli nadały by się sliwki - wiem że to już nie bedzie to samo ciasto ale mam jakąsfaze na te owoce,pożeram je w każdej ilości
OdpowiedzUsuńMyślę że tak, tylko jakby był za suchy dodaj trochę śmietanki. Myślę że śliwki też się sprawdzą, tylko bez jeżyn bym je zrobiła bo śliwki z jeżynami jakoś mi się nie komponują :)
UsuńWłaśnie robię wersję z jeżynami. Nazbieraliśmy z 500 g w sobotę :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Podoba mi się, że użyłaś do niego własnie moreli i jeżyn :)
OdpowiedzUsuń