wtorek, 1 września 2015

FOCACCIA Z POMIDORAMI, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ.

Może dzisiaj akurat nie będzie chciało Wam się odpalać piekarnika przez ten niemiłosierny upał, za którym pewnie nie długo zatęsknimy, ale przepis na tę pyszną focaccię przyda Wam się na pewno. Można go modyfikować do woli zmieniając dodatki. Ciasto to idealnie sprawdzi się jako spód do pizzy na przykład TAKIEJ Z KARCZOCHAMI lub z dodatkami które lubicie.



FOCACCIA Z POMIDORAMI, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ


CIASTO
100 g semoliny
200 g mąki pszennej
160 ml letniej wody
2 łyżki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy

pomidorki koktajlowe
duża gałązka rozmarynu
płatki soli morskiej

Połowę wody umieścić w szklanej miseczce i dodać do nie drożdże oraz cukier i odstawić na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. W misce umieścić mąkę oraz semolinę. Dodać do niech resztę wody, zaczyn drożdżowy, sól oraz oliwę. Wyrobić ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto dość grubo i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. W ciasto przed wstawienie do piekarnika powtykać pomidorki koktajlowe oraz listki rozmarynu. Całość posypać płatkami soli morskiej i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. U mnie dzisiaj ledwie 14 stopni, więc z rozkoszą włączyłabym piekarnik... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey keep posting such good and meaningful articles.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP