FOCACCIA Z POMIDORAMI, ROZMARYNEM I SOLĄ MORSKĄ
CIASTO
100 g semoliny
200 g mąki pszennej
160 ml letniej wody
2 łyżki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy
pomidorki koktajlowe
duża gałązka rozmarynu
płatki soli morskiej
Połowę wody umieścić w szklanej miseczce i dodać do nie drożdże oraz cukier i odstawić na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. W misce umieścić mąkę oraz semolinę. Dodać do niech resztę wody, zaczyn drożdżowy, sól oraz oliwę. Wyrobić ciasto za pomocą miksera lub ręcznie. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto dość grubo i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać na 220 stopni C. W ciasto przed wstawienie do piekarnika powtykać pomidorki koktajlowe oraz listki rozmarynu. Całość posypać płatkami soli morskiej i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
SMACZNEGO!!!
U mnie dzisiaj ledwie 14 stopni, więc z rozkoszą włączyłabym piekarnik... :)
OdpowiedzUsuńHey keep posting such good and meaningful articles.
OdpowiedzUsuń