poniedziałek, 22 lutego 2016

OMLET BISZKOPTOWY.

Dzisiaj mam dla Was przepis podstawowy na omlet, który tak naprawdę można modyfikować dowolnie zmieniając do niego dodatki, w zależności od tego na co mamy ochotę. Omlet ten nadaje się zarówno na weekendowe powolne śniadanie jak i na śniadanie w środku tygodnia. Można także go pokroić i upchnąć w śniadaniówce. Wszystko zależy od Was.



OMLET BISZKOPTOWY
1 porcja

2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki drobnego cukru
2 łyżki mąki
masło

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodać cukier oraz żółtka. Ubijać chwilę po czym wyłączyć mikser i do masy dodać przesianą mąkę, którą wmieszać w masę przy pomocy rózgi kuchennej. Patelnie mocno rozgrzać, wrzucić na nią malutki kawałek masła, który równomiernie rozprowadzić. Na tak przygotowaną patelnie przelać masę. Smażyć z każdej strony po kilka minut do zrumienienia się powierzchni.
SMACZNEGO!!!




12 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki omlet! Pycha :)

    P.S. Jakie masz sliczne talerze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju dzięki, kupione na ostatnim targu staroci :)

      Usuń
  3. SUPER POMYSŁ NA ŚNIADANIE.
    ALE MNIE URZEKŁĄ TWOJA ZASTAWA, PIEKNE TALERZYKI!
    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Karolina, upolowałam je na targu ostatnio :)

      Usuń
  4. Pisze sie na takie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdaje się lekki jak obłoczek. wiesz, ze jeszcze nigdy nie robiłam omletów??? wstyd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki trochę biszkopt cienki z patelni :) Zrób Aniu koniecznie, Poli na pewno zasmakują ;)

      Usuń
  6. Genialne w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulchniutkie biszkoptowe omlety to zdecydowanie moje ulubione :)
    Ale takich dobrych, jak Tata mi robił, to się chyba nigdy nie nauczę smażyć...

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP