środa, 10 lutego 2016

DYNIOWE PLACKI PO INDYJSKU.

Jak tam Wasze zapasy dyni ? Moje właśnie się wyczerpały. Co prawda zostało jeszcze trochę słoików z pure dyniowym, które mam jeszcze zamiar wykorzystać do przygotowywania zup ale zapas dyni w całej postaci właśnie się skończył. Jeśli jeszcze w sklepie traficie gdzieś na dynię lub zalega ona w czeluściach waszej piwnicy to polecam Wam te lekkie placuszki. Smażone na niewielkiej ilości tłuszczu idealnie nadadzą się dla osób dbających o linię lub małych dzieciaczków. Dla tych ostatnich przygotujcie tylko bez ostrej papryki. 
Te lekkie placuszki dyniowe przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z MARTYNOSIĄ i PANNĄ MALWINĄ. Zajrzyjcie do dziewczyn żeby zobaczyć jakie placki warzywne przygotowały :) 



DYNIOWE PLACKI PO INDYJSKU
około 12 sztuk

600 g dyni piżmowej
4 jajka
7 łyżek mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
sól
pieprz

Dynię obrać, wypestkować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w misce i dodać do niej żółtka, olej, mąkę kukurydzianą oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić oddzielnie na sztywno. Za pomocą szpatułki wmieszać delikatnie w masę, najlepiej w dwóch turach. Placki smażyć na mocno rozgrzanej patelni z gruby dnem. Ja dodaję dosłownie kropelkę oleju, który następnie rozsmarowuje po całej patelni. Gdyby ciasto było za rzadkie i placuszki rozpadały się podczas smażenia, należy dodać trochę więcej mąki. Usmażone placki podawać z jogurtem.
SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

  1. Placuszki z pewnością pyszne, aromatyczne. Moje zapasy dyni niestety już się skończyły i nigdzie w okolicy już ich nie widzę :(

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP