czwartek, 11 lutego 2016

KURCZAK TIKKA MASALA.

Kuchnia indyjska to jest to co do mnie bardzo przemawia, zwłaszcza o tej porze roku. Dania doprawione rozgrzewającymi przyprawami działają na zmysły i rozgrzewają od środka. A do tego większość dań jest w miarę prostych i szybkich do przygotowania. W przypadku Tikka masala trzeba wcześniej zamarynować kurczaka, lecz jeśli nie macie czasu przygotujcie go pół godziny wcześniej aby kurczak przeszedł przyprawami. 



KURCZAK TIKKA MASALA
3 porcje

500 g mięsa z udek kurczaka

MARYNATA
5 łyżek jogurtu
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
sól
pieprz

SOS
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki ziaren kuminu
duża szczypta płatków chilli
1 puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka oleju

ryż lub CHLEB NAAN do podania

Kurczaka pociąć na mniejsze kawałki, umieścić w misce i wymieszać ze wszystkimi składnikami marynaty po czym wstawić do lodówki na minimum 30 minut ale najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kawałki kurczaka wyjąć z marynaty i grillować lub usmażyć na patelni. 
Cebulą pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Dorzucić do niej utłuczone w moździerzu ziarna kolendry oraz kuminu, a także czosnek. Całość smażyć chwilę po czym dodać resztę przyprawy, pomidory i przecier pomidorowy. Wszystko dusić około 10 minut po czym na patelnie dołożyć wcześniej usmażonego kurczaka. Wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut. Następnie zestawić z ognia, dodać jogurt i wymieszać. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.
SMACZNEGO!!!






13 komentarzy:

  1. Uwielbiam tikka masala. Pychotka! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, a tak dawno nie robiłam. I koniecznie musi być w towarzystwie hinduskiego chlebka. Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo z nim smakuje najlepiej :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ja za indyjskie jedzenie jestem w stanie dać się pokroić, a tikka masalę uwielbiam<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ja kupuje ostatnio przyprawy na skworcu.com.pl i jestem zadowolona :)

      Usuń
  5. Zima to rzeczywiście idealna pora roku na takie wspaniałe rozgrzewające indyjskie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla ciekawych - tak dobre , ale nie do końca Indyjskie :) To znaczy nie rdzennie indyjskie. Chicken Tikka Masala zostało wymyślone w Anglii przez Brytyjskich (najprawdopodobniej) Bangladejczyków dla podniebień Brytyjczyków - wyrazisty smak ale nie za bardzo, geste ale nie za bardzo itd. Świat kuchni się śmieje, że CTM jest narodową potrawą Anglików.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wszystko się zgadza. Jednak mi jakoś zawsze Tikka masala kojarzy się z kuchnią indyjską i tego będę się trzymac ;) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Tyle razy natknęłam się na ten przepis, ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Zdjęcia kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP