To wcale tak nie jest, że nie lubię pączków. Lubię i to nawet bardzo, lecz dzisiaj podrzucam Wam przepis na coś bardziej dietetycznego, wcale nie gorszego w smaku, a mianowicie pyszne batony owsiane pełne pysznych i zdrowych składników. Batony te na pewno dadzą Wam kopa energetycznego w zbliżającym się przednówku. Batony przygotowałam dla GREEN CANOE. Jest to jedna z wiosennych zdrowych przekąsek, więcej przepisów już niebawem.
BATONY OWSIANE
forma o wymiarach 25x35 cm
300 g płatków owsianych
1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
30 g ziaren siemienia lnianego
30 g ziaren sezamu
30 g ziaren słonecznika
40 g rozdrobionych migdałów
100 g orzechów włoskich
60 g suszonej żurawiny
70 g daktyli
80 g suszonych śliwek
4 łyżki miodu
40 g roztopionego masła
Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. W misce miksera umieścić płatki, nasiona chia, sezam, siemię lniane, słonecznik, rozdrobione migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę, daktyle i śliwki pokrojone w słupki. W garnku umieścić masło, dodać miód i podgrzać do rozpuszczenia się składników. Mieszaninę masła i miodu wlać do przygotowanych wcześniej składników, wymieszać dokładnie po czym powstałą masę rozprowadzić równomiernie na dnie formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut do zezłocenia się składników. Po ostudzeniu można pokroić na kawałki i przechowywać w puszce.
Zdrowe, pyszne, kolorowe. Jak będę miał czas, to od razu robię! Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńI bardzo smaczne do tego :) Pozdrawiam :)
UsuńAle wyglądają apetycznie! I dla dzieciaków jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, jak znalazł :)
UsuńAle one się pięknie prezentują :)
OdpowiedzUsuń