czwartek, 4 lutego 2016

BATONY OWSIANE.

To wcale tak nie jest, że nie lubię pączków. Lubię i to nawet bardzo, lecz dzisiaj podrzucam Wam przepis na coś bardziej dietetycznego, wcale nie gorszego w smaku, a mianowicie pyszne batony owsiane pełne pysznych i zdrowych składników. Batony te na pewno dadzą Wam kopa energetycznego w zbliżającym się przednówku. Batony przygotowałam dla GREEN CANOE. Jest to jedna z wiosennych zdrowych przekąsek, więcej przepisów już niebawem. 




BATONY OWSIANE
forma o wymiarach 25x35 cm

300 g płatków owsianych
1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
30 g ziaren siemienia lnianego
30 g ziaren sezamu
30 g ziaren słonecznika
40 g rozdrobionych migdałów
100 g orzechów włoskich
60 g suszonej żurawiny
70 g daktyli
80 g suszonych śliwek
4  łyżki miodu
40 g roztopionego masła

Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. W misce miksera umieścić płatki, nasiona chia, sezam, siemię lniane, słonecznik, rozdrobione migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę, daktyle i śliwki pokrojone w słupki. W garnku umieścić masło, dodać miód i podgrzać do rozpuszczenia się składników. Mieszaninę masła i miodu wlać do przygotowanych wcześniej składników, wymieszać dokładnie po czym powstałą masę rozprowadzić równomiernie na dnie formy wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut do zezłocenia się składników. Po ostudzeniu można pokroić na kawałki i przechowywać w puszce.
SMACZNEGO!!!








6 komentarzy:

  1. Zdrowe, pyszne, kolorowe. Jak będę miał czas, to od razu robię! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo smaczne do tego :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ale wyglądają apetycznie! I dla dzieciaków jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale one się pięknie prezentują :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP