W naszej kuchni często goszczą obiady przy których jest mało pracy. Ta pierś indyka pieczona w ziołowej paście oraz szynce serrano zalicza się do takich dań. Szybko się przygotowuje a po wylądowaniu w piekarniku macie prawie godzinę na inne przyjemne rzeczy. Jest jeszcze kilka zalet tej pieczeni oprócz jej smaku oczywiście, a mianowicie pięknie prezentuje się na stole, np. na stole Wielkanocnym, no i wyśmienicie nadaje się na kanapki.
PIECZONA PIERŚ INDYKA W ZIOŁACH I SZYNCE SERRANO
800 g pierś indyka
około 12 plasterków szynki serrano
czubata łyżka masła
1 łyżka suszonego oregano *
1 łyżka suszonej bazylii *
1/2 łyżki suszonego tymianku *
duża szczypta płatków chilli
2 łyżeczki musztardy dijon
sól
pieprz
* można użyć także siekanych, świeżych ziół lub dowolnej mieszanki ziół
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Pierś indyka umyć i osuszyć a następnie natrzeć mięso solą, pieprzem i płatkami chilli. Z masła, ziół oraz musztardy zrobić pastę, którą równomiernie rozprowadzić po mięsie. Tak przygotowaną pierś obłożyć szynką serrano i umieścić na blaszce z kratką. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut.
Uwielbiam indyka, ale w serrano jeszcze nie jadłem. Muszę spróbować, bo wygląda apetycznie. Pozdrawiam i zachęcam do udziału w głosowaniu na moim blogu! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad z indykiem, którego bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń