Spojrzawszy wczoraj wieczorem przez okno osłupiałam na widok białego puchu przykrywającego wszystko. Przecież jeszcze przed chwilą myślałam już o wiośnie, a tu taka niespodzianka. Lepsza niż w ostatnie święta. Dlatego na rozgrzanie się myślami przenoszę się w cieplejsze klimaty, tam gdzie słonko praży przyjemnie, a dookoła roznosi się zapach za'ataru. Wy też możecie, wystarczy zrobić takie proste chlebki, z odpowiednimi dodatkami.
FLATBREAD Z LABNEH, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I ZA'ATAREM
8 sztuk
FLATBERAD
1 1/2 łyżeczki drożdży
szczypta cukru
100 ml ciepłej wody
3 szklanki mąki chlebowej 750 (około 400 g)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
NADZIENIE
6 łyżek sera LABNEH
2 pokrojone na kawałki i zgrillowane cukinie
kilka szczypt ZA'ATARU
NADZIENIE
6 łyżek sera LABNEH
2 pokrojone na kawałki i zgrillowane cukinie
kilka szczypt ZA'ATARU
W miseczce umieścić 100 ml ciepłej (nie gorącej) wody, szczyptę cukru oraz drożdże. Wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, oliwę, resztę wody oraz cały zaczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które ponownie umieścić w misce, którą należy szczelnie zawinąć w folię spożywczą i ustawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoja objętość. Piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub z blachą nagrzać na 250 stopni C. Ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować cienko, najlepiej na kawałku papieru do pieczenia. Na wierzchu placków rozsmarować ser, ułożyć wcześniej zgrillowane kawałki cukinii i całość posypać za'tarem. Piec w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
Za'atar kupuję gotowy, ale zachęciłaś mnie do przygotowania własnego, zwłaszcza, że to takie proste:-). Chlebki wyglądają pycha!
OdpowiedzUsuńJa też patrzyłam na ten śnieg z niedowierzaniem i szykowałam się na poranne skrobanie auta. A tu wszystko zdążyło się roztopić!
OdpowiedzUsuńIntrygujące danie :)
U mnie też biało :) A chlebki super, z moją ulubioną cukinią :)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco, zwłaszcza, że dziś kupiłam cukinię, a labneh leżakuje drugi dzień :D Więc mam wszystkie składniki, żeby wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńBoskie!!!
OdpowiedzUsuń