wtorek, 22 marca 2016

HOT CROSS BUNS.

Dzisiaj mam dla Was kolejny wielkanocny przepis, tym razem na słodkie angielskie bułeczki z krzyżykiem na wierzchu. Bułki będą idealne na świąteczne śniadanie, koniecznie z dodatkiem domowego dżemu. 



HOT CROSS BUNS
z przepisu HAMELMANA
12 sztuk

ZACZYN
37 g mąki chlebowej
190 g mleka
9 g drobnego cukru
6 g suszonych drożdży 

CIASTO
cały zaczyn
340 g mąki chlebowej
57 g miękkiego masła
1 małe jajko
25 g drobnego cukru
szczypta soli
112 g suszonych porzeczek (ewentualnie rodzynek)
10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej

CIASTO NA KRZYŻYK
28 g masła
28 g drobnego cukru
23 g mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
skórka z 1/2 cytryny
1 małe jajko
57 g mąki pszennej

SYROP
8 łyżek cukru
113 g wody


W misce umieścić wszystkie składniki na zaczyn i dokładnie wymieszać trzepaczką. Miskę ciasno owinąć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 40 minut. 
Do miski miksera odmierzyć mąkę, dodać miękkie masło i zacząć wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego. Gdy się połączą dodać jajko, cukier oraz szczyptę soli. Wymieszać po czym do ciasta dodać cały zaczyn. Wyrabiać około 10 minut po czym dodać porzeczki i posiekaną skórkę kandyzowaną. Mieszać do czasu aż owoce równomiernie rozlokują się w cieście. Miskę z ciastem owinąć w folię spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na czas wyrastania. Po 30 minutach ciasto lekko zagnieść, miskę znowu owinąć folią i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych kawałków, uformować z nich bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić jeszcze na godzinę do wyrastania. 
W międzyczasie przygotować ciasto na krzyżyk, umieszczając masło i cukier w rondlu. Podgrzewać do czasu aż masło się rozpuści. Następnie gdy przestygnie dodać do nich resztę składników, wymieszać dokładnie i przełożyć do rękawa cukierniczego.  
Przygotować także syrop podgrzewając jego składniki w garnuszku do czasu aż zgęstnieje.
Na wyrośniętych bułeczka zrobić krzyżyki za pomocą rękawa z ciastem. Tak przygotowane bułki umieścić w piekarniku nagrzanym na 225 stopni C. Bułki piec około 15 minut. Po wyjęciu z pieca ciepłe bułki posmarować syropem.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

  1. Bardzo lubię. A tak dawno nie piekłam... Koniecznie muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich nie piekłam, bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP