poniedziałek, 21 marca 2016

MIGDAŁOWY MAZUREK Z PRALINAMI.

Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z mazurkami. Niedawno zauważyłam, że jakimś cudem nie podzieliłam się jeszcze z Wami żadnym przepisem na ten wypiek, więc szybko postanowiłam to nadrobić. I tak oto mam dla Was ten wyborny migdałowy mazurek, pełen pyszności w środku a dokładnie dżemu malinowego, czekolady i pralin. Czy może być coś pyszniejszego ? 
Przepis na tego mazurka znajdziecie także w najnowszym wydaniu MAGAZYNU GREEN CANOE STYLE, który już za chwilę będziecie mogli oglądać na Waszych monitorach. 




MIGDAŁOWY MAZUREK Z PRALINAMI
forma o średnicy 21 cm

CIASTO
200 g mąki pszennej
50 g drobno zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
szczypta soli
125 g zimnego masła
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody

GANACHE CZEKOLADOWY
100 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
150 g śmietanki kremówki 30%

5 łyżek dżemu malinowego
opakowanie mlecznych pralin LINDOR
dwie garście migdałów bez skórki
suszony kokos w kostkach

Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej drobno zmielone migdały, cukier puder, sól oraz masło. Ręcznie lub przy pomocy miksera rozetrzeć masło w mące, powinny mieć konsystencję kruszonki. Następnie dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche należy dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażarce na około 30 minut. Po tym czasie zimne ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłożyć nim formę przyciskając do rantów. Dno ciasta podziurkować widelcem i całość umieścić jeszcze w zamrażarce na około 10 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Formę z ciastem wyjąć, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami do pieczenia lub formą o mniejszej średnicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-15 minut. Następnie wyciągnąć formę z ciastem z piekarnika, zdjąć papier z obciążnikami i wstawić ponownie na 10-15 minut do piekarnika. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Upieczony spód mazurka odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Na spodzie rozsmarować równomiernie dżem malinowy. W garnuszku podgrzać śmietankę, po czym garnek zestawić z ognia, dorzucić do niego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką wylać na dżem. Mazurek odstawić na kilka minut, aby tak aby ganache lekko się ściął, a dodatki nie zapadły do środka. Po tym czasie praliny przekrojone na pół, migdały częściowo rozdrobnione oraz suszonego kokosa rozmieścić nierównomiernie na wierzchu mazurka.
SMACZNEGO!!!






4 komentarze:

  1. takie piękne zdjęcia! i oszałamiający mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny! Z tymi pralinami musi smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP