środa, 30 marca 2016

JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I POMARAŃCZOWYM LUKREM.

I już po świętach. Tyle czekania, planowania i przygotowań, a przeleciało nim się obejrzeliśmy. Dobrze że pogoda dopisała i można było nareszcie poczuć w powietrzu wiosnę, no i przy okazji posłuchać świergotu ptaków, które rozśpiewały się już na dobre. Wszystko zmierza w dobrym kierunku bo Wiosna przyszła. Na jej przywitanie i żeby Was trochę porozpieszczać mam przepis na pyszne ciasto. Ciasto to powstało wskutek mej tęsknoty do letnich owoców, a że w zamrażarce czekają jeszcze skarby lata, postanowiłam się ich powoli pozbywać, bo w końcu trzeba powoli zacząć przygotowywać miejsce na nowe zapasy.




JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI, KRUSZONKĄ I POMARAŃCZOWYM LUKREM
forma o średnicy 20 cm

CIASTO
200 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
4 żółtka
180 g semoliny
120 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z 1 dużej pomarańczy
300 g jogurtu naturalnego
4 białka
około 300 g świeżych lub rozmrożonych owoców, użyłam malin i borówek

KRUSZONKA
50 g mielonych migdałów
50 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
skórka z 1/2 pomarańczy
60 g zimnego masła

LUKIER
cukier puder
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dodawać do masy pojedynczo żółtka. W misce odmierzyć semolinę, przesianą mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sól oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość połączyć dokładnie za pomocą miksera razem z masą maślaną, na koniec dodając jogurt. W oddzielnej misce ubić na sztywno białka, po czym za pomocą rózgi kuchennej w trzech etapach połączyć je z resztą ciasta, za każdym razem delikatnie mieszając okrężnymi ruchami. Ciasto przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć owoce i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Od razu przygotować kruszonkę rozcierając wszystkie składniki za pomocą rąk. Przygotowaną kruszonkę wstawić do zamrażarki. Po 30 minutach ciasto wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć przygotowaną wcześniej i schłodzona kruszonkę i wstawić ponownie do piekarnika. Piec około 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu i ostudzeniu polać ciasto lukrem pomarańczowy, mieszając wcześniej cukier puder z odrobiną soku pomarańczowego.
SMACZNEGO!!!







5 komentarzy:

  1. pycha, pamiętam babcia zawsze robiła ciasto drożdżowe z kruszonką, do tego ciepłe mleko lub kakao :) mniaammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz rację, powoli trzeba będzie opróżnić zamrażarkę, bo ani się obejrzymy, jak przyjdzie lato :-) Pycha ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne letnie ciacho!
    A u nas pada i wieje, i zimno, i wcale nie wiosennie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie. Proszę kawałek! :D Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne ciasto i fajny klimat zdjęć z tymi starymi fotografiami :) Ja trochę nie mogę po świętach patrzeć na wypieki - przejadłam się słodkiego.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP