Ostatnio brak czasu na wszystkie miłe rzeczy, łącznie z blogowaniem. Ale już nadrabiam zaległości i zaczynam od tych pysznych bułeczek pełnych słońca w postaci pesto z suszonych pomidorów. A słońca akurat pewnie nie tylko mi brakuje, więc częstujcie się.
BUŁECZKI NADZIEWANE PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW
12 sztuk
BUŁKI
170 ml letniej wody
szczypta cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
5 g suchych drożdży
360 g mąki pszennej chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 żółtko
50 g masła
PESTO
130 g suszonych pomidorów odcedzonych z oliwy
1 ząbek czosnku
40 g mielonych migdałów
3 łyżki oliwy
sól
60 g parmezanu + trochę do posypania wierzchu bułek
białko
W miseczce umieścić letnią wodę, szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i drożdże. Odstawić na około 10 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, oliwę, żółtko oraz wcześniej przygotowany zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto, pod koniec dodając do niego rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, po czym miskę z nim przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 1 1/2+2 godzin. W międzyczasie przygotować pesto miksując jego wszystkie składniki w blenderze.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je w prostokąt docinając krawędzie. Na cieście rozsmarować równomiernie pesto zostawiając margines około 1 cm wzdłuż jednej, krótszej krawędzi i posypać parmezanem. Następnie wzdłuż krótszego boku (tego bez marginesu) ciasno zwinąć ciasto w roladę. Za pomocą ostrego noża podzielić roladę na 12 kawałków, każdy około 2 cm grubości. Pocięte kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na około 30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Bułki przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem i posypać parmezanem. Piec około 15 minut do zezłocenia się bułek.
Świetna odmiana dla słodkich bułeczek :)
OdpowiedzUsuńU nas trochę słońca dzisiaj nawet było, ale teraz to już tylko chmury... Porywam więc jedną bułeczkę! :)
OdpowiedzUsuńPięknie zrumienione :>
OdpowiedzUsuńJa się poczęstuję z wielką przyjemnością:)
OdpowiedzUsuń