Trzeba już to przyznać, że święta Wielkanocne są już za pasem. Podejrzewam, że nie tylko mi czas od Nowego Roku do Wielkanocy upłynął tak szybko, że nie wiadomo kiedy. I choć pogoda zdecydowanie nie nastraja świątecznie to trzeba zacząć już powolutku myśleć co postawić na świątecznym stole. Także przybywam do Was z nowym przepisem na pyszną drożdżową babę, która w środku skrywa niespodziankę w postaci pasty bakaliowej. Smacznego Kochani :)
Świąteczne babki razem ze mną przygotowywały PANNA MALWINA oraz GIN.
Świąteczne babki razem ze mną przygotowywały PANNA MALWINA oraz GIN.
CIASTO
70 g letniego mleka
40 g drobnego cukru
7 g drożdży
380 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
2 jajka
120 g masła
MASA BAKALIOWA
180 g suszonych fig
70 g rodzynek
30 g masła
1 łyżka miodu
50 g mielonych migdałów
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
W miseczce umieścić letnie mleko, łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać i odstawić na około 10 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować. W rondelku umieścić masło i ustawić na ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru, po czym odstawić do przestygnięcia. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto drożdże, w trakcie dodać roztopione masło z cukrem. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić je w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować masę bakaliową, umieszczając w rozdrabniaczu figi pocięte na mniejsze kawałki, rodzynki, masło, miód i mielone migdały. Wszystko rozdrobnić na pastę po czym dodać do niej kandyzowana skórkę pomarańczową i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, wyrównać brzegi ucinając je. Pastę bakaliową rozsmarować dokładnie na cieście, zostawiając margines wzdłuż jednego, krótszego boku. Zwinąć ciasto w rulon, wzdłuż krótszego boku, po czym złączyć końcówki rulonu ze sobą i umieścić w formie na babkę łączeniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Wyrośniętą babkę umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 30 minut. Po upieczeniu formę z babką wyjąć z piekarnika i odstawić na blat. Gdy przestygnie wyjąć ją z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Następnie babkę polukrować mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
SMACZNEGO!!!
Babka nie jest moim ulubionym ciastem (często bywa suche), ale taka z makiem musi być pyszna.
OdpowiedzUsuńOgromnie podoba mi się ten zawijas :) Pyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuńMi też czas ucieka błyskawicznie.
Wspaniała baba!
OdpowiedzUsuńW środku jest idealna :)
OdpowiedzUsuńJak ona pięknie wygląda w środku!
OdpowiedzUsuń