wtorek, 15 marca 2016

WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA.

Trzeba już to przyznać, że święta Wielkanocne są już za pasem. Podejrzewam, że nie tylko mi czas od Nowego Roku do Wielkanocy upłynął tak szybko, że nie wiadomo kiedy. I choć pogoda zdecydowanie nie nastraja świątecznie to trzeba zacząć już powolutku myśleć co postawić na świątecznym stole. Także przybywam do Was z nowym przepisem na pyszną drożdżową babę, która w środku skrywa niespodziankę w postaci pasty bakaliowej. Smacznego Kochani :)
Świąteczne babki razem ze mną przygotowywały PANNA MALWINA oraz GIN.


WIELKANOCNA BABKA DROŻDŻOWA

CIASTO
70 g letniego mleka
40 g drobnego cukru
7 g drożdży
380 g mąki pszennej
szczypta soli
2 żółtka
2 jajka
120 g masła

MASA BAKALIOWA
180 g suszonych fig
70 g rodzynek
30 g masła
1 łyżka miodu
50 g mielonych migdałów
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

W miseczce umieścić letnie mleko, łyżkę cukru oraz drożdże. Wymieszać i odstawić na około 10 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować. W rondelku umieścić masło i ustawić na ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia się cukru, po czym odstawić do przestygnięcia. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać żółtka, jajka, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiać ciasto drożdże, w trakcie dodać roztopione masło z cukrem. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić je w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia. 
W międzyczasie przygotować masę bakaliową, umieszczając w rozdrabniaczu figi pocięte na mniejsze kawałki, rodzynki, masło, miód i mielone migdały. Wszystko rozdrobnić na pastę po czym dodać do niej kandyzowana skórkę pomarańczową i wymieszać. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, wyrównać brzegi ucinając je. Pastę bakaliową rozsmarować dokładnie na cieście, zostawiając margines wzdłuż jednego, krótszego boku. Zwinąć ciasto w rulon, wzdłuż krótszego boku, po czym złączyć końcówki rulonu ze sobą i umieścić w formie na babkę łączeniem do góry. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Wyrośniętą babkę umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 30 minut. Po upieczeniu formę z babką wyjąć z piekarnika i odstawić na blat. Gdy przestygnie wyjąć ją z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Następnie babkę polukrować mieszając cukier puder z sokiem cytrynowym.
SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. Babka nie jest moim ulubionym ciastem (często bywa suche), ale taka z makiem musi być pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ogromnie podoba mi się ten zawijas :) Pyszna babeczka :)
    Mi też czas ucieka błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. W środku jest idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ona pięknie wygląda w środku!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP