Rozpoczął się kolejny etap konkursu. Tym razem przygotowaliśmy dania główne. Ja postawiłam na Cydr Chyliczki w którym udusiłam roladki nadziane pęczotto z suszonymi borowikami, a wszystko to w towarzystwie kopytek z rozmarynem i jabłek karmelizowanych z miodem. Jeśli podoba Wam się mój przepis to proszę o głosy, które możecie oddawać przez najbliższe kilka dni. Klikać możecie codziennie o TU.
4 porcje
PĘCZOTTO Z BOROWIKAMI
15 g suszonych borowików + 1/2 l wody
1 łyżeczka oleju
60 g wędzonego boczku
1/2 cebuli
100 g kaszy pęczak
60 ml Cydru Chyliczki
120 ml bulionu warzywnego
1 łyżka masła
KOPYTKA Z ROZMARYNEM
1/2 kg ziemniaków ugotowanych wcześniej w mundurkach
11/2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
1 żółtko
1 gałązka rozmarynu
sól
pieprz
1 łyżka masła do smażenia
ROLADKI
600 g karkówki
sól
pieprz
wędzona papryka
wcześniej przygotowane pęczotto
1 1/2 łyżki oleju
1 cebula
1 jabłko
2 plastry wędzonego boczku
300 ml Cydru Chyliczki
60 ml bulionu warzywnego
KARMELIZOWANE JABŁKA Z ROZMARYNEM
2 jabłka
1 łyżka masła
1 łyżeczka Podkarpackiego miodu spadziowego
gałązka rozmarynu
Pęczotto
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą
noc. Po tym czasie gotować je około 15 minut, a następnie odcedzić i odstawić,
zostawiając wywar na później. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na
patelni rozgrzać olej po czym wrzucić na nią przygotowany boczek. Smażyć chwilę
aż boczek się zarumieni po czym dorzucić do niego pokrojoną cebulę. Gdy cebula
się zeszkli na patelnie dorzucić pęczak. Mieszając smażyć chwilę a następnie
zalać całość cydrem. Gdy pęczak wchłonie cydr na patelnie dorzucić
ugotowane wcześniej borowiki. Do
składników na patelni dolać trochę wywaru z gotowania grzybów, gdy pęczak
wchłonie cały płyn dolać kolejną część. Przez cały czas zawartość patelni mieszać
i uzupełniać płyn po jego wyczerpania. Gdy wywar grzybowy się skończy na
patelnie wlewać bulion. Powinno to zająć około 20 minut. Pęczak po tym czasie
powinien być dość twardy. Dojdzie jeszcze w roladach. Pęczotto odstawić.
Kopytka
Ziemniaki obrać i zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.
Dodać do nich resztę składników i wyrobić z nich ciasto. Ilość mąki zależy od
rodzaju ziemniaków, może wyjść jej więcej lub mniej. Ciasto rolować w długi
wałek. Za pomocą noża odcinać kopytka, które następnie należy wrzucać partiami
do garnka z wrzącą wodą. Gotować około minuty od wypłynięcia. Odcedzić i wyjąć
z garnka. Przed samym podaniem podsmażyć na maśle.
Roladki
Mięso pokroić na plastry. Każdy plaster rozbić na cienki kotlet.
Następnie doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką. Na mięsie ułożyć
pęczotto i zwinąć je w roladki, związując sznurkiem. W garnku z grubym dnem
rozgrzać porządnie olej. Na rozgrzanym oleju obsmażyć rolady na rumiano. Wyjąć
je z garnka i odłożyć. Do tego samego naczynia wrzucić pokrojoną w piórka
cebulą, zeszklić ją i dorzucić do niej boczek. Zawartość garnka zalać cydrem
oraz bulionem. W garnku ponownie umieścić podsmażone rolady po czym dorzucić do
nich jabłka pokrojone w kostkę. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny. Na
koniec doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Przed podaniem pozbyć się
sznurka którym były związane rolady.
Jabłka
W międzyczasie gdy duszą się rolady przygotować karmelizowane
jabłka. Pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać
masło i umieścić na niej łyżeczkę miodu. Dorzucić jabłka i gałązkę rozmarynu.
Smażyć aż jabłka zrobią się karmelizowane.
SMACZNEGO!!!
Całość wygląda bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńGłos oddany:)
Wypas nad wypasy! Same dobroci, wieprzka z cydrem to ja lubię :) Cydr z Chyliczek miałam okazję pić, fajnie że cydro-przemysł tak się u nas rozhulał, w końcu mamy najprzedniejsze jabłka :)
OdpowiedzUsuńKupiłaś mnie tymi kopytkami i jabłkami :)
OdpowiedzUsuń11/2 lyzki maki ziemniaczanej rozumiem, ze mialo byc 1/2 lyzki?
OdpowiedzUsuńKasiu, jest tak jak jest napisane czyli półtorej łyżki. Ale jeśli chodzi o mąkę to i tak ta ilość zależy od rodzaju ziemniaków. Pozdrawiam Ania
Usuń