wtorek, 29 września 2015

CYNAMONOWE UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI.

Za oknem pomimo pięknego, jesiennego słońca czuć chłód wdzierający się powoli w każdy zakątek skąpany w cieniu. Trzeba już niestety przyznać że jesień zadomowiła się już na dobre i nawet nawet przedłużone wakacje w ciepłym miejscu jej nie zatrzymają. Pozostaje pocieszyć się kawałkiem ciasta, dzięki któremu chłodne wieczory nie będą już takie straszne.
Śliwki w ciasta i desery przemieniały razem ze mną GINPANNA MALWINALEJDI oraz MOPS, zajrzyjcie do nich koniecznie.




CYNAMONOWE UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI
forma o średnicy 25 cm

CIASTO
150 g masła
80 g drobnego cukru
4 jajka w temperaturze pokojowej
100 ml mleka
300 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
6 dużych śliwek
3 figi

KRUSZONKA
80 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
3 łyżki brązowego cukru

Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Zagnieść kruszonkę rozcierając palcami jej składniki. Następnie kruszonkę umieścić w lodówce na minimum 3 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić jajka oraz cukier i na wysokich obrotach utrzeć je. Następnie do masy wlać roztopione masło oraz mleko. W oddzielnej misce połączyć razem przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Suche składniki wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Gdyby zaszła taka konieczność dodać trochę więcej mleka. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć wydrylowane śliwki i pokrojone figi. Całość posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka.
SMACZNEGO!!!







3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem tego połączenia smaków. Jak zwykle piękne zdjęcia. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze z figami...? Ależ to musiało być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP