Curry to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Nie dosyć że szybko się je przygotowuje to zazwyczaj zawiera w sobie dużo warzyw i można jego składniki modyfikować dowolnie. Kilka przepisów na curry u mnie znajdziecie TU, ale widzę że ilość curry na blogu w porównaniu do tych które zjadamy jest mizerna. Muszę to koniecznie nadrobić.
3 porcje
300 g mięsa z udek kurczaka
1/2 cebuli
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka zielonej pasty curry
1 mały kalafior
1/4 główki młodej kapusty
1/2 cukinii
1 puszka mleka kokosowego (400 g)
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
Mięso kurczaka oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki a następnie doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucić na niego kurczaka. Smażyć około 10 minuta aż kurczak zacznie się rumienić. Następnie kurczaka zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnie wrzucić drugą łyżkę oleju kokosowego oraz pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż się zeszkli po czym na patelnie dodać zieloną pastę curry. W następnej kolejności na patelnie dorzucić kalafiora podzielonego na małe różyczki i wszystko smażyć około 5 minut. Następnie wlać mleko kokosowe i całość dusić około 5 minut po czym dodać kurczaka, kapustę oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Wszystko mieszać i gotować jeszcze około 10 minut. Podawać z ryżem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)