Nadszedł wrzesień czyli idealny czas na wypiekanie szarlotek. Na moim blogu znajdziecie już kilka na nie przepisów, między innymi TEN lub TEN. Ale takiej szarlotki jeszcze nie było. Niby taka zwykła a robi się niezwykła dzięki dodatkowi igiełek rozmarynu. Jeśli lubicie eksperymenty to koniecznie wypróbujcie to połączenie.
SZARLOTKA Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ I ROZMARYNEM
przepis od Gosi PIEPRZ CZY WANILIA
forma o wymiarach 20x30 cm
SPÓD
300 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
szczypta soli
80 g cukru pudru
1 jajko
KRUSZONKA
110 g mąki krupczatki
90 g drobnego cukru brązowego
70 g zimnego masła
NADZIENIE
5 dużych jabłek
1 czubata szklanka borówki amerykańskiej
1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanego rozmarynu
3 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki bułki tartej
Mąkę umieścić w misce. Dodać do niej sól i pokrojone w kostkę masło. Całość rozetrzeć w dłoniach do uzyskania kruszonki. Następnie do miski dodać cukier, wbić jajko i szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę i nadzienie. Do mąki na kruszonkę dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać całość nożem. Następnie dodać cukier i całość rozetrzeć w dłoniach do uzyskania kruszonki. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Następnie dodać do nich cukier oraz rozmaryn po czym wszystko wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto na kruchy spód rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia a następnie ciastem. Spód wysypać bułką tartą po czym wyłożyć na niego wcześniej przygotowane jabłka. Na jabłkach rozsypać borówkę amerykańską a na niej kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 45-50 minut aż kruszonką się lekko zezłoci. Kroić po wystudzeniu.
SMACZNEGO!!!
Aniu, smakowała? :) Ja się w każdym razie wpraszam. :)
OdpowiedzUsuńidealne ciacho na leniwe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńAch i ta ogromna, cudowna kruszonka<3
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuńTakiej rozmarynowej szarlotce bym się nie oparła :)
OdpowiedzUsuńIntrygująca ta szarlotka :) Jestem ciekawa jakiego smaku dodaje jej rozmaryn :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciacho! ^^
OdpowiedzUsuńuwielbiam dodatek rozmarynu w ciachach:-), bardziej intryguje mnie szarlotka z borówkami:-)
OdpowiedzUsuń