I znowu będę Was dręczyć o głosy. Tym razem w związku z drugim etap konkursu zorganizowanego przez POLSKA NA EXPO, a mianowicie z przystawką lub zupą. Ja tym razem postawiłam na zupę i przygotowałam ziemniaczaną przywodzącą same dobre wspomnienia z dzieciństwa z pysznym pesto majerankowym, które idealnie będzie smakowało także z makaronem (mam to przetestowane). A do zupy chrupiące podpłomyki także z pesto oraz serem smażonym i cebulą. Muszę nieskromnie przyznać że to danie bardzo mi się udało i mam nadzieje że będziemy się nim zajadać jeszcze nie raz. Do przygotowania go zainspirowały mnie produkty przysłane przez organizatorów między innymi wielkopolski ser smażony oraz olej rydzowy. Także nie przedłużając zapraszam na zupę no i liczę na Wasze głosy. Głosować możecie o TU.
ZUPA ZIEMNIACZANA
1 łyżeczka oleju
około 600 g żeberek
3 marchwie
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
1 cebula
2 suszone pomidory
5 suszonych borowików
liść laurowy
1 łyżeczka suszonego majeranku
pieprz w ziarenkach
sól
600 g ziemniaków
2 kabanosy
PESTO MAJERANKOWE
pęczek majeranku
100 g uprażonych pestek dyni
125 ml oleju rydzowego
2 duże ząbki czosnku
sól
pieprz
PODPŁOMYKI
6 sztuk
300 g mąki pszennej
szczypta soli
3 łyżki oleju rydzowego
180 ml gorącej wody
1 duża cebula
pesto majerankowe
opakowanie sera smażonego (200 g)
W garnku rozgrzać olej i wrzucić na niego żeberka. Smażyć kilka
minut na dużym ogniu aż się zrumienią. Następnie dorzucić do nich pokrojoną w
słupki marchew, pietruszkę oraz seler i chwilę smażyć. W międzyczasie nad gazem
lub pod grillem piekarnika przypalić cebulę przekrojoną na pół. Tak
przygotowaną cebulę także dorzucić do warzyw po czym zalać całość około 3 litrami
wody. Do garnka dołożyć borowiki, suszone pomidory po czym całość doprawić
solą, majerankiem, pieprzem oraz liściem laurowym. Gotować pod przykryciem
około 1 godziny od zagotowania się wywaru. Po tym czasie do garnka dorzucić obrane
i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki. Całość gotować około jeszcze około 40
minut. Zupę przelać przez sito wyjmując mięso oraz część marchewek. Resztę
zmiksować na gładko. Kabanosy pokroić w drobną kostkę, umieścić na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na około 15 minut do nagrzanego na
200 stopni C piekarnika.
W blenderze umieścić wszystkie składniki pesto oprócz oliwy.
Całość zmiksować po czym dodać olej. Zmiksować znowu, pesto powinno mieć
konsystencję pasty.
W misce miksera umieścić mąkę, sól oraz olej rydzowy. Ciasto
zacząć wyrabiać mikserem po czym dodać do niego gorącą wodę. Gdyby ciasto było
za suche dodać jej więcej. Wyrabiać chwilę aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 minut.
Piekarnik razem z blachą lub z kamieniem do pieczenia pizzy nagrzać na 200
stopni C. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część cienko rozwałkować,
posmarować pesto majerankowym, ułożyć na nim ser smażony oraz kawałki cebuli.
Podpłomyki umieścić na gorącej blasze i piec około 15 minut.
Zupę podawać z kleksem gęstej śmietany, pesto, skwarkami z
kabanosa oraz podpłomykami.
Bosko ta zupa wygląda :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w konkursie :)
Danie naprawdę świetne. Fajny pomysł na pesto i na podpłomyki :)
OdpowiedzUsuńNadszedł ten czas, kiedy rzuciłabym się na tę zupę bardzo chętnie :).
OdpowiedzUsuńUwielbiam każdą zupę. W takiej postaci także spróbuję :)
OdpowiedzUsuń