Kiedy po suszeniu pomidorów zostają mi nie wykorzystane, wydrążone środki przyrządzam pyszną zupę pomidorową z tahini. Dla miłośników zup pomidorowych i nie tylko:)
ZUPA POMIDOROWA Z TAHINI
(znalezione na blogu PIKLES!)
760 g wydrążonych środków pomidorów ( które zostały z suszenia 3 kg pomidorów)
lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
marchewka
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki tahini
1 litr bulionu drobiowego lub innego
oliwa
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz
płatki chili do smaku ( ja dałam dużo bo lubię ostre zupy)
Pokroić drobno cebulę i jeden ząbek czosnku. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Następnie dodać pomidory z cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić startą na tarce marchew i wlać bulion. Gotować pod przykryciem 15 min.. Po tym czasie doprawić zupę czosnkiem, płatkami chili, tahini oraz solą i pieprzem do smaku. Pogotować trochę i gotowe. Ja podaję z bagietką czosnkową, ale można też z pokruszoną fetą, ale należy zwrócić uwagę przy soleniu żeby nie przesadzić.
SMACZNEGO!!!
środa, 5 września 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo intrygujaca kombinacja!
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, ale zapowiada się pysznie:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza na deszczowy dzień, jak dziś:)
OdpowiedzUsuńdokładnie, jest rozgrzewająca:)))
Usuń