środa, 5 września 2012

ZUPA POMIDOROWA Z TAHINI.

Kiedy po suszeniu pomidorów zostają mi nie wykorzystane, wydrążone środki przyrządzam pyszną zupę pomidorową z tahini. Dla miłośników zup pomidorowych i nie tylko:)

ZUPA POMIDOROWA Z TAHINI
(znalezione na blogu PIKLES!)

760 g wydrążonych środków pomidorów ( które zostały z suszenia 3 kg pomidorów)
lub 2 puszki pomidorów w kawałkach
marchewka
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki tahini
1 litr bulionu drobiowego lub innego
oliwa
pół łyżeczki cukru
sól
pieprz 
płatki chili do smaku ( ja dałam dużo bo lubię ostre zupy)

Pokroić drobno cebulę i jeden ząbek czosnku. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Następnie dodać pomidory z cukrem. Doprowadzić do wrzenia. Dorzucić startą na tarce marchew i wlać bulion. Gotować pod przykryciem 15 min.. Po tym czasie doprawić zupę czosnkiem, płatkami chili, tahini oraz solą i pieprzem do smaku. Pogotować trochę i gotowe. Ja podaję z bagietką czosnkową, ale można też z pokruszoną fetą, ale należy zwrócić uwagę przy soleniu żeby nie przesadzić.
SMACZNEGO!!!

4 komentarze:

  1. Bardzo intrygujaca kombinacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie, ale zapowiada się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsza na deszczowy dzień, jak dziś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, jest rozgrzewająca:)))

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP