HAMBURGERY Z CIECIERZYCY
(przepis z książki Billa Grangera NAJLEPSZE DANIA BILLA)
4 hamburgery
400 g ciecierzycy odsączonej z zalewy
1 jajko
0.5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
garść posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki startej skórki cytryny
0.5 papryczki chilli drobno posiekanej
60 g bułki tartej
olej do smażenia
do podania
4 bułki hamburgerowe z TEGO
grecki jogurt
liście sałaty
natka pietruszki
cebula
plasterki pomidora
Zmiksowaną ciecierzycę połączyć z jajkiem solą oraz pieprzem.Następnie wymieszać z posiekaną natką, skórką z cytryny, chili i bułką tartą. Odstawić na 15 min. do przegryzienia się.
Na patelni porządnie rozgrzać olej, z masy formować 4 duże hamburgery i smażyć partiami do zbrązowienia.
Podawać w bułce z greckim jogurtem, sałatą , pomidorem, cebulą oraz natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Zdrowie dla fast-foodo żerców :).
OdpowiedzUsuńo tak:)))
UsuńBardzo lubię wege burgery :) Mam kilka nawet przepisów u siebie :) Ciecierzycowe są świetne :)
OdpowiedzUsuńanulku te bułeczki to również Twoje dzieło? przepis podasz?
OdpowiedzUsuńtak, tak w spisie rzeczy potrzebnych jest odnośnik:))))
OdpowiedzUsuńMój uwielbia hamburgery, może przekonam go takimi bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńmój wsuwał:)))
UsuńŚwietne, właśnie ostatnio myślałam o takich, ale jak na złość ciecierzycy nie mogę kupić
OdpowiedzUsuńJestem fanką wszelkiego rodzaju burgerów, z krewetkami, z kurczakiem, z indykiem noi oczywiście wołowych. A wersja z ciecierzycą to dla mnie nowość. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńświetne, zdrowe i kolorowe, a do tego piękne sfotografowane :) dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie, tylko jedno pytanie - ciecierzyca "odsączona z zalewy", w domyśle ciecierzyca z puszki? Co sądzisz o użyciu zwyczajnie ugotowanej?
OdpowiedzUsuńmyślę że gotowana będzie ok :)
Usuń