A dzisiaj będzie o chlebie. Pysznym , jeszcze gorącym, roznoszącym zniewalający zapach po domu, z chrupiącą skórką i zjedzonym w błyskawicznym tempie, z prędkością światła.
CHLEB SEROWY
( przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)
400 g mąki pszennej
200 g sera ( ja dodałam Manchego, Parmezan i zwykły żółty bodajże Edam)
300 g wody
3/4 łyżeczki drożdży
łyżeczka soli
Sery pokroić w 1 cm kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin.
Po tym czasie ściereczkę wysypać grubo mąką i umieścić na niej ciasto, będzie dość luźne. Chwytając w obie ręce końce ściereczki uformować bochenek i przełożyć do miski na czas kolejnego wyrastania, które powinno zająć 30-60 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku do 230 stopni. Wyrośnięty chleb należy wrzucić do nagrzanego garnka i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20 min.
SMACZNEGO!!!
piątek, 7 września 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
o domowym chlebie mogę czytać bez końca
OdpowiedzUsuńi patrzeć
ser , uwielbiam zupy serowe, zapiekany ser, a teraz chleb z nim --> to musi być mega smaczne:)
OdpowiedzUsuńSerowy? Ale cudownie musi smakować, uwielbiam domowy chleb:)
OdpowiedzUsuńFajny chlebuś,lubię takie serkowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńRobię identyczny, choć chyba przepis mam skąd indziej. Pyszny jest i z takimi wzorcowymi dziurkami w środku. Zmień w składnikach 3/4 łyżeczki soli na drożdży żeby nie było.
OdpowiedzUsuńdzięki:) ale wtopa:)))
Usuń