piątek, 7 września 2012

CHLEB SEROWY.

A dzisiaj będzie o chlebie. Pysznym , jeszcze gorącym, roznoszącym zniewalający zapach po domu, z chrupiącą skórką i zjedzonym w błyskawicznym tempie, z prędkością światła.


CHLEB SEROWY
( przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)

400 g mąki pszennej
200 g sera ( ja dodałam Manchego, Parmezan i zwykły żółty bodajże Edam)
300 g wody
3/4 łyżeczki drożdży
łyżeczka soli

Sery pokroić w 1 cm kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przykryć folią spożywczą i  pozostawić do wyrośnięcia na 12-16 godzin.
Po tym czasie ściereczkę wysypać grubo mąką i umieścić na niej ciasto, będzie dość luźne. Chwytając w obie ręce końce ściereczki uformować bochenek i przełożyć do miski na czas kolejnego wyrastania, które powinno zająć 30-60 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik z garnkiem żeliwnym w środku do 230 stopni. Wyrośnięty chleb należy wrzucić do nagrzanego garnka i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika na 20 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20 min.
SMACZNEGO!!!




6 komentarzy:

  1. o domowym chlebie mogę czytać bez końca
    i patrzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. ser , uwielbiam zupy serowe, zapiekany ser, a teraz chleb z nim --> to musi być mega smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serowy? Ale cudownie musi smakować, uwielbiam domowy chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny chlebuś,lubię takie serkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię identyczny, choć chyba przepis mam skąd indziej. Pyszny jest i z takimi wzorcowymi dziurkami w środku. Zmień w składnikach 3/4 łyżeczki soli na drożdży żeby nie było.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP