Sezon śliwkowy trwa, ale chyba to już mój ostatni wypiek z nimi. Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne w wykonaniu, a najlepszy jest zapach cynamonu roznoszący się po domu podczas pieczenia.
JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
(przepis z MOICH WYPIEKÓW)
295 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
80 g drobnego cukru
łyżka cynamonu
2 jajka
50 g golden syrupu lub miodu
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju słonecznikowego
cukier puder
800 g śliwek
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Wymieszać razem suche składniki czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz sodę.
W drugiej misce połączyć jajka, golden syrup, olej oraz jogurt. Wszystko razem delikatnie zmiksować do połączenia składników. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto a na nim poukładać gęsto śliwki , przecięciem ku górze.
Piec 60-70 min do tzw, suchego patyczka. Podawać przestudzone, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Pysznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuńo tym, że śliwki lubią cynamon przekonałam się ostatnio piekąc inny placek, jednak ten jogurtowy podoba mi się niesamowicie. Super Anula :) aż mnie na wspominki wzięło, gitarowe wieczory z Heyem i Pidżamą w tle ;)
OdpowiedzUsuńo to były czasy, nawet miałabym ochotę wrócić do gitary, zwłaszcza jak słyszę stare przeboje:))
Usuńuwielbiam jogurtowe ciasta za to, ze sa takie wilgotne :)
OdpowiedzUsuńwidok zatopionych w cieście śliwek przyprawia mnie o ślinotok :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia :)) a ciacho rewelacja!
OdpowiedzUsuń