piątek, 21 września 2012

JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI.

Sezon śliwkowy trwa, ale chyba to już mój ostatni wypiek z nimi. Ciasto łatwe, szybkie i przyjemne w wykonaniu, a najlepszy jest zapach cynamonu roznoszący się po domu podczas pieczenia.


JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
(przepis z MOICH WYPIEKÓW)

295 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
80 g drobnego cukru 
łyżka cynamonu
2 jajka
50 g  golden syrupu lub miodu
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju słonecznikowego 
cukier puder
800 g śliwek 

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Wymieszać razem suche składniki czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz sodę.
W drugiej misce połączyć jajka, golden syrup, olej oraz jogurt. Wszystko razem delikatnie zmiksować do połączenia składników. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto a na nim poukładać gęsto śliwki , przecięciem ku górze.
Piec 60-70 min do tzw, suchego patyczka. Podawać przestudzone, oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!



6 komentarzy:

  1. o tym, że śliwki lubią cynamon przekonałam się ostatnio piekąc inny placek, jednak ten jogurtowy podoba mi się niesamowicie. Super Anula :) aż mnie na wspominki wzięło, gitarowe wieczory z Heyem i Pidżamą w tle ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to były czasy, nawet miałabym ochotę wrócić do gitary, zwłaszcza jak słyszę stare przeboje:))

      Usuń
  2. uwielbiam jogurtowe ciasta za to, ze sa takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widok zatopionych w cieście śliwek przyprawia mnie o ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia :)) a ciacho rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP