I tak oto jakimś cudem zawitał do nas czerwiec. Na szybko wrzucam więc przepis, bo obiecałam, życzę pięknych czerwcowych wieczorów i uciekam dalej korzystać z urlopu.
forma 20x20 cm
SPÓD
100 g płatków owsianych
110 g maki pszennej
100 zimnego masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 łyżeczki soli
NADZIENIE
1 pęczek szparagów
kilka plasterków szynki prosciutto
250 g kwaśnej śmietany
30 g parmezanu
2 jajka
świeży tymianek
sól
pieprz
W malakserze umieścić płatki owsiane i zmiksować na drobno. W misce miksera umieścić zmiksowane płatki, przesianą mąkę, sól i pokrojone w małą kostkę zimne masło. Całość rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku po czym dodać jajko oraz śmietanę. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce. W międzyczasie piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru i wylepić nim formę, którą następnie umieścić w zamrażarce na jeszcze około 10-15 minut. Po tym czasie spód podziurkować widelcem, wyłożyć kawałkiem papieru na który wysypać ceramiczne kulki do pieczenia lub fasolę. Piec około 15 minut, po czym zdjąć papier z kulkami i piec jeszcze około 5 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami oraz serem. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na podpieczonym spodzie poukładać szparagi, kilka z nich owinąć kawałkami szynki. Całość zalać masą jajeczną i piec około 20 minut do zrumienienia się wierzchu tarty.
SMACZNEGO!!!
Przepyszne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym całą!
Bardzo dziękuje :)
UsuńAch, ale bym ją zjadła...!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń