Dzisiaj mam dla Was przepis który urzekł mnie nie tylko smakiem ale także wyglądem. Soczyście różowe rzodkiewki (tak to jest ich rzeczywisty kolor po upieczeniu) skąpane we wstęgach makaronu. A to wszystko wykończone zielonym pesto z liści rzodkiewek. Proste, piękne i pyszne wiosenne danie. Zapraszam :)
MAKARON Z PESTO I PIECZONYMI RZODKIEWKAMI
3 porcje
1/2 pesto z liści rzodkiewek z TEGO przepisu
pieczone rzodkiewki z TEGO przepisu
500 g makaronu pappardelle
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni po czym przesypać do blendera i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać umyte i osuszone liście rzodkiewek, obrany ząbek czosnku i parmezan. Wszystko razem zmiksować, doprawić solą i na koniec wlać oliwę. Dolać jej taką ilość aby pesto nie było za suche. Zmiksować ostatni raz i zjadać z makaronem lub na kanapkach.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Od rzodkiewek odciąć listki oraz ogonki. Wrzucić do miski. Całość skropić oliwą, posypać solą i wysypać na blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut aż zmiękną. Tak przygotowane rzodkiewki można zjadać samodzielnie, dodawać do sałatek lub do makaronu.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto oraz pieczonymi rzodkiewkami pokrojonymi na mniejsze kawałki.
Dla mnie bomba po prostu! Rzodkiewki wyglądają jak klejnoty :) Zrobię!
OdpowiedzUsuńJa za to bardzo polubiłam kanapki z twarożkiem, pesto z liści rzodkiewki i rzodkiewkami :)
Pesto z liści rzodkiewek także bardzo przypadło mi do gustu, muszę Zuziu spróbować Twojej kombinacji :)
UsuńWspaniale !
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAle kuszące! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że tak wygląda :)
Usuńsalt likit
OdpowiedzUsuńsalt likit
dr mood likit
big boss likit
dl likit
dark likit
PN500