wtorek, 3 maja 2016

UTTAPAM CZYLI INDYJSKIE PLACKI Z CEBULĄ.

Uttapam, jakby się ktoś zastanawiał to bezglutenowe indyjskie placki ze sfermentowanego ciasta. Ja przygotowałam je z mieszanki ryżu, czerwonej soczewicy oraz ciecierzycy. W oryginale przygotowuje się je z mieszanki ryżu z czarną soczewicą. Ziarna najpierw moczy się w dużej ilości wody, po czym rozdrabnia z wodą i zostawia w ciepłym miejscu na kilka godzin. Miejsce musi być naprawdę ciepłe, bo inaczej nie dojdzie do fermentacji. Gdy ciasto będzie gotowe możecie dodawać do niego różne warzywa. Ja tym razem użyłam tylko cebuli, ale niebawem pokaże Wam też inną ich wersję.




UTTAPAM Z CEBULĄ
około 15 sztuk

250 g nieugotowanego ryżu basmati
130 g nieugotowanej czerwonej soczewicy
150 g nieugotowanej ciecierzycy
3 łyżeczki soli
woda
kilka mniejszych cebul
jogurt naturalny do podania

Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej 8 godzin wcześniej wszystkie ziarna przepłukać i zalać dużą ilością zimnej wody, po czym całość odstawić do napęcznienia. Po tym czasie ziarna odcedzić i miksować partiami z blenderze, dolewając wodę. Ciasto na uttapam powinno być trochę bardziej gęstsze od ciasta na naleśniki. Miskę z tak przygotowaną mieszanką przykrytą kawałkiem folii spożywczej umieścić w ciepłym miejscu i zostawić na około 4-6 godzin. W tym czasie ciasto powinno sfermentować. Czas ten jest określony ogólnie i zależy od temperatury w pomieszczeniu, która naprawdę powinna być ciepła. Po tym czasie do mieszanki dodać sól i wymieszać. Smażyć z dwóch stron na rumiano na patelni cienko posmarowanej olejem , wylewając porcję ciasta i na górze układając plasterki cebuli lub innych warzyw. Podawać z jogurtem lub innym dipem.
SMACZNEGO!!!








4 komentarze:

  1. Zrobię na pewno, uwielbiam takie przepisy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością wypróbuję - uwielbiam wszelkie placki :) Zdjęcie jak zwykle obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa, jak mogą smakować :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP