sobota, 7 maja 2016

ODRYWANE DROŻDŻÓWKI Z PIECZONYM RABARBAREM I CYNAMONEM.

Jesteście tam, czy ze względu na piękną pogodę rozpierzchliście się po łąkach i lasach ? Nareszcie zrobiło się pięknie i można z szafy powyciągać letnie ciuchy. A jak słońce przygrzewa to chce się piknikować i przemierzać kilometry na rowerze, więc z tej okazji mam dla Was świetne drożdżówki do odrywania w sam raz na wiosenny piknik. Zdradzę Wam, że robiłam je już dwa razy z rzędu, co się często u mnie nie zdarza. Ciasto jest dość trudne w formowaniu, ale dzięki dodatkowi ricotty jest niebiańsko miękkie, rozpływa się w ustach i  co najważniejsze nie jest wyschnięte następnego dnia. 




ODRYWANE DROŻDŻÓWKI Z PIECZONYM 
RABARBAREM I CYNAMONEM
tortownica o średnicy 25 cm

RABARBAR
400 g rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru

CIASTO
5 g suszonych drożdży
100 ml letniego mleka
420 g mąki pszennej
100 g sera ricotta
80 g drobnego cukru
3 jajka
60 g miękkiego masła

3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu


W pierwszej kolejności przygotować zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać po czym umieścić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, ricottę, cukier, jajka oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, które będzie dość rzadkie, więc najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Po kilku minutach, do ciągle wyrabianego ciasta dodać w partiach bardzo miękkie masło. Wyrabiać jeszcze kilka minut po czym przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około  godzinę. I teraz są dwie możliwości, jeśli chcemy drożdżówki przygotować w ten sam dzień zostawiamy ciasto do do podwojenia objętości, czyli na około 2 godziny. Jeśli chcielibyśmy przygotować drożdżówki rano to miskę z ciastem, po godzinie wyrastania umieścić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto na blat na około 2 godziny przed formowaniem ciasta. 
W międzyczasie gdy ciasto wyrasta przygotować rabarbar. Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Umyty rabarbar pozbawiony liści umieścić w blaszce i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie. Blaszkę z rabarbarem wyjąć i odstawić do przestygnięcia, po czym zmiksować na puree. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt na blacie podsypanym mąką, będzie się dość mocno kleiło. Na cieście rozsmarować puree z pieczonego rabarbaru, równomiernie rozsypać brązowy cukier oraz cynamon, po czym całość zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rulon z ciasta pociąć na 9 równych kawałków i umieścić je w tortownicy koło siebie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C, wstawić formę z bułkami i piec około 30-35 minut do zrumienienia. 
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. Super drozdzoweczki, ja niestety mam zapalenie oskrzeli i wykorzystuje każdą wolną chwilę na odpoczynek w ciepłym łóżeczku.. :-( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpierzchlibyśmy się chętnie po łąkach i lasach, ale w ten weekend brak czasu nie pozwala... Drożdżówki wygladają niebiańsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musza być niebiańsko pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszędzie kusi ten rabarbar ;) A te bułeczki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę się poczęstować...? Wyglądają niebiańsko... :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP