poniedziałek, 9 maja 2016

ZAPIEKANA FASOLA Z CHORIZO, JAJKIEM I FETĄ.

Wczoraj na FB kusiłam Was tortem kokosowo-rabarbarowy, lecz zanim przepis na niego pojawi się na blogu, podzielę się z Wami recepturą na bardziej prozaiczne danie. A mianowicie fasolę w sosie pomidorowym zapiekaną z jajkami. Do jej przygotowania użyłam zalegającej już jakiś czas w kuchennej szafce fasoli Wrzawskiej, lecz Wy możecie użyć dowolnej, nawet tej puszki. Pomińcie po prostu etap jej gotowania. Nie musicie używać koniecznie chorizo, choć moim zdaniem dodaje ono dużo smaku. Lecz jeśli nie macie jej pod ręką, wystarczy użyć jakiejś wyrazistej w smaku kiełbasy.



ZAPIEKANA FASOLA Z CHORIZO, JAJKIEM I FETĄ
2 duże porcje

FASOLA Z CHORIZO 
250 g suchej fasoli (użyłam Wrzawskiej)
1 łyżka oleju
1/2 cebuli
200 g kiełbasy chorizo lub innej
1 puszka pomidorów lub świeże w sezonie
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
wędzona ostra papryka
sól
pieprz

100 g sera feta
4 jajka

Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody i zostawić na noc (nie dłużej niż na 12 godzin). Następnego dnia fasolę odcedzić, umieścić w garnku, zalać nową wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około 90 minut. Następnie fasolę odcedzić i odstawić do ostygnięcia. 
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Następnie dorzucić pokrojoną chorizo. Smażyć chwilę aż kiełbasa się wytopi, dodać posiekany czosnek i po chwili puszkę pomidorów, koncentrat oraz ugotowana wcześniej fasolę. Wszystko dusić razem około 10-15 minut. Na koniec doprawić papryką, solą oraz pieprzem.
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Fasolę z sosem przełożyć do żaroodpornego naczynia, wbić w nią jajka, na górze pokruszyć fetę. Całość zapiekać około 5 minut. Środek jajka powinien pozostać płynny. 
SMACZNEGO!!!










2 komentarze:

  1. O rety, ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny kolor i smak pewnie też ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP