Za oknem szaruga. Mróz od rana przenika kości. I choć słońce po jakimś czasie próbuje przebić się przez chmury nie jest już w stanie rozgrzewać skóry jak w ostatni weekend. Szkoda, ale co zrobić taka kolej rzeczy. Wczesna jesień się kończy. Zastępuje ją ta mniej lubiana przeze mnie. Na całe szczęście w domu jest przyjemnie ciepło, kot mruczy na kanapie i w każdej chwili można się przytulić do rozgrzanego grzejnika. A do tego kubek ciepłej kawy no i kawałek tego rewelacyjnego brownie. W takim razie już nie mam co narzekać tylko idę się zajadać.
Rewelacyjnie wyszło to połączenie gruszek z czekoladą, jeśli nie jesteście zwolennikami kaszy jaglanej to polecam tą TARTĘ CZEKOLADOWĄ Z GRUSZKAMI, jest równie pyszna.
BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z GRUSZKAMI
forma o wymiarach 20x30 cm
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 2 1/2 szklanki wody
80 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej
150 ml śmietanki kremówki
50 ml oleju
150 g brązowego cukru
130 g gorzkiej czekolady
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 gruszki
sok z 1/2 cytryny
brązowy cukier do posypania wierzchu
Kaszę najpierw podprażyć na suchej patelni kilka minut mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.Tak przygotowaną kaszę wrzucić do 2 1/2 szklanki wrzątku i gotować około 20 minut co jakiś czas mieszając. Ugotowaną kaszę chwilę przestudzić po czym połowę zmiksować w malakserze. W rondelku umieścić kremówkę oraz brązowy cukier po czym doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia i dorzucić do nich czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Mieszać aż czekolada się rozpuści po czym odstawić do przestudzenia. W misce miksera umieścić całą kaszę, zmielone migdały, pastę waniliową, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną oraz mieszaninę czekoladową. Całość wyrabiać na niskich obrotach po czym dodać na koniec po kolei jajka. Masę wylać do blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki umyć, obrać i pokroić na plasterki w międzyczasie skraplając cytryną aby nie ściemniały. Tak przygotowane gruszki powtykać w ciasto. Wierzch ciasta posypać brązowym cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C około 60 minut do tak zwanego suche patyczka.
SMACZNEGO!!!
Wygląda pięknie i bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńbajeczne :)
OdpowiedzUsuńJestem wprost oczarowana tym przepisem! Spróbuje je zrobić z ksylitolem i dam znać, jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńAnno bardzo mi miło i trzymam kciuki żeby Ci smakowało :)
Usuńobłędnie pyszne.... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglane ciasta :) Brownie z jaglanki robiłam nie raz, a i nie raz jeszcze je powtórzę. Kto wie, może właśnie z gruszkami? :)
OdpowiedzUsuńTak z gruszkami wyszło naprawdę dobre :)
UsuńAle piękne to ciasto
OdpowiedzUsuńMargot dziękuje :)
UsuńSame smakołyki, uwielbiam wszystko co z gruszkami:-)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych brownie, jakie miałam okazję widzieć! :)
OdpowiedzUsuńThese look incredible! Yum!
OdpowiedzUsuńMmm, nie odmówiłabym kawałeczka :)
OdpowiedzUsuńCzy śmietankę można zastąpić np. masłem?
OdpowiedzUsuńMyślę że bez sensu masłem bo jest już olej, lepiej mlekiem :) Pozdrawiam :)
UsuńAbsolutely beautiful!
OdpowiedzUsuńRobię!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie, ale czego można użyć zamiast śmietanki? (czegoś wegańskiego)
OdpowiedzUsuńUżyj jakiego mleka roślinnego :)
UsuńBrownie wygląda mega apetycznie, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com/