środa, 29 października 2014

SAŁATKA Z KREWETKAMI, AWOKADO I DRESSINGIEM MISO.

Za oknem znowu słonecznie. Myślę że każdemu taka kolej rzeczy odpowiada. Jesienną porą wcale nie mam ochoty na sałatki, zdecydowanie wolę bardziej rozgrzewające i ciepłe dania. Jednak dla tej sałatki robię wyjątek. I chyba nie ma co się dziwić, w końcu jeśli dosypiemy do krewetek za dużo pieprzu cayenne też może to być danie rozgrzewające. 


SAŁATKA Z KREWETKAMI, AWOKADO I 
DRESSINGIEM MISO
przepis od PINCH OF YAM

1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka masła
około 30 sztuk krewetek
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 duży ogórek
2 dojrzałe awokado
200 g młodego szpinaku

DRESSING
3 cm kawałek imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżki pasty miso
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki oraz umyte i oczyszczone krewetki. Gdy krewetki będą na patelni doprawić je pieprzem cayenne oraz ostrą papryką. Smażyć chwilę z każdej strony aż krewetki zmienią kolor na jasnoróżowy i się lekko przyrumienią. Szpinak umyć i osuszyć, awokado i ogórek pokroić w dużą kostkę. Całość ułożyć w misce na wierzchu umieszczając usmażone wcześniej krewetki. Wszystkie składniki dressingu zmiksować razem doprawiając odpowiednio według swoich preferencji. Sałatkę polać sosem. 
SMACZNEGO!!!





4 komentarze:

  1. To moje dzisiejsze lunchowe marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Obiadek w sam raz dla mojego Męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP