Za oknem znowu słonecznie. Myślę że każdemu taka kolej rzeczy odpowiada. Jesienną porą wcale nie mam ochoty na sałatki, zdecydowanie wolę bardziej rozgrzewające i ciepłe dania. Jednak dla tej sałatki robię wyjątek. I chyba nie ma co się dziwić, w końcu jeśli dosypiemy do krewetek za dużo pieprzu cayenne też może to być danie rozgrzewające.
SAŁATKA Z KREWETKAMI, AWOKADO I
DRESSINGIEM MISO
przepis od PINCH OF YAM
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka masła
około 30 sztuk krewetek
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 duży ogórek
2 dojrzałe awokado
200 g młodego szpinaku
DRESSING
3 cm kawałek imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżki pasty miso
1 ząbek czosnku
sól do smaku
Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki oraz umyte i oczyszczone krewetki. Gdy krewetki będą na patelni doprawić je pieprzem cayenne oraz ostrą papryką. Smażyć chwilę z każdej strony aż krewetki zmienią kolor na jasnoróżowy i się lekko przyrumienią. Szpinak umyć i osuszyć, awokado i ogórek pokroić w dużą kostkę. Całość ułożyć w misce na wierzchu umieszczając usmażone wcześniej krewetki. Wszystkie składniki dressingu zmiksować razem doprawiając odpowiednio według swoich preferencji. Sałatkę polać sosem.
SMACZNEGO!!!
pycha...
OdpowiedzUsuńTo moje dzisiejsze lunchowe marzenie :D
OdpowiedzUsuńObiadek w sam raz dla mojego Męża :)
OdpowiedzUsuńKocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)