sobota, 24 marca 2018

TRIFLE Z BROWNIE NASĄCZONYM LIKIEREM, BUDYNIEM CZEKOLADOWYM ORAZ ORZECHAMI W KARMELU.

I znowu się Wam do czegoś przyznaje, a mianowicie że deser ten był stworzony na potrzeby kampanii nowego likieru Krupnika Słony Karmel. Zrobiłam deser, zdjęcie ukazało się na moim INSTAGRAMIE. I to by było na tyle gdyby deser okazał się przeciętnie dobry. Ale wyszedł tak smaczny, że grzechem by było nie podzielić się z Wami przepisem. Śpieszę więc z przepisem, dajcie znać koniecznie czy Wam też tak smakował :)


TRIFLE Z BROWNIE NASĄCZONYM LIKIEREM, BUDYNIEM CZEKOLADOWYM ORAZ ORZECHAMI W KARMELU
5 porcji

BROWNIE
70 g masła
100 g gorzkiej czekolady
70 g drobnego cukru
1 jajko
50 g mąki pszennej
szczypta soli

BUDYŃ CZEKOLADOWY
3 żółtka
50 g drobnego cukru
200 ml mleka
10 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka kakao
1 łyżeczka ekstraktu wanIliowego

ORZECHY W KARMELU
duża garść orzechów laskowych bez skórek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka

śmietanka 36 %
ekstrakt waniliowy
likier użyłam Krupnika Solony Karmel

Piekarnik nagrzać na 160 stopni C. Masło umieścić w rondlu razem z połamaną na mniejsze kawałki czekoladą i podgrzewać mieszając aż całość się rozpuści . Rondel z zawartością odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić jajka oraz cukier i ubijać na wysokich obrotach. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie do jajek dodać przestudzone masło z czekoladą i wymieszać. Na koniec do masy dołożyć mąkę z solą. po wymieszaniu przelać ciasto do formy o średnicy 18 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na blacie.
W misce miksera umieścić żółtka, cukier, mąkę, kakao, ekstrakt waniliowy oraz połowę mleka. Całość zmiksować. Do garnka wlać resztę mleka i zagotować. Dolać zawartość miski i ciągle mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Przełożyć do rękawa cukierniczego i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Patelnie z dużym rondlem umieścić na gazie. Wsypać cukier oraz dodać wodę. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać masło i mleko. Wymieszać po czym dorzucić rozdrobnione na mniejsze kawałki orzechy. Po zamieszaniu całość przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżeczka ekstraktu lub ziarenkami wanilii. Przełożyć rękawa cukierniczego. Orzechy w karmelu roztłuc na mniejsze kawałki, na przykład przy pomocy moździerza. Brownie pokroić w kostkę, zalać ją likierem i odstawić na kilka minut.
W pucharkach układać na zmianę nasączone brownie, budyń czekoladowy, pokruszone orzechy, bitą śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin. 
SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP