poniedziałek, 23 lipca 2018

KOKOSOWY SERNIK Z PORZECZKAMI I MANGO.

Witajcie Kochani, nareszcie się udało i mam dla Was obiecany przepis na pyszny, sezonowy sernik na zimno. U nas z powodu bez mlecznej diety chłopaków, całkowicie bez nabiału. Ale jeśli chcecie to podejrzyjcie smaki i zróbcie podobny na przykład na mascarpone. Połączenie porzeczek z mango i kokosem to naprawdę poezja. Zresztą przekonajcie się sami i koniecznie dajcie znać czy Wam smakował.



KOKOSOWY SERNIK Z PORZECZKAMI I MANGO
średnica formy 21 cm

SPÓD KOKOSOWY

50 g oleju kokosowego (lub masła)
130 g wiórków kokosowych
2 białka
80 g drobnego cukru


MASA KOKOSOWA 
250 ml śmietanki kokosowej
60 g cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
500 g jogurtu kokosowego
200 g umytych i obranych porzeczek

GALARETKA PORZECZKOWA
100 g umytych i obranych porzeczek
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżka wody 
1 łyżeczka żelatyny

GALARETKA MANGO
300 g pulpy mango
2 1/2 łyżeczki żelatyny

owoce, płatki kokosowe do dekoracji


Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier, delikatnie wmieszać w masę wiórki kokosowe oraz rozpuszczony i ostudzony wcześniej olej kokosowy. Wymieszać delikatnie po czym masę rozłożyć w tortownicy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku. Ostudzić.

Połowę śmietanki zagotować w rondlu, zestawić z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia się. W misce miksera umieścić pozostałą śmietankę kokosową i ubić ją delikatnie. Następnie dodać cukier puder, jogurt kokosowy oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem wymieszać dokładnie, dodać porzeczki i całość wylać na podpieczony i ostudzony wcześniej spód. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aż masa ściągnie. 
W międzyczasie przygotować galaretki porzeczkowe do dekoracji. Wszystko oprócz żelatyny umieścić w rondelku, gotować chwilę aż poprzeczki się rozpadną. Zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać aż ta się rozpuści. Całość przelać do foremek, malutkich półkoli.
Połowę pulpy z mango zagotować, zestawić z ognia, dodać żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się. Połączyć razem z pozostałą częścią pulpy i gry ostygnie wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki jeszcze na kilka godzin. Przed podaniem udekorować.
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP