wtorek, 30 kwietnia 2019

GRYCZANE POMIDOROWE GOFRY Z SEREM.

Gryczane pomidorowe gofry z dodatkiem mozzarelli przełożone rukolą, grillowanym halloumi i szynką parmeńską. Taka moja mała wariacja na temat zwykłej kanapki. Wykorzystanie gofrów zamiast chleba sprawiło, że zwykła kanapka zamieniła się w iście królewską. Trochę mi się przejadły te wszystkie słodkie przepisy którymi się z Wami dzieliłam przed świętami, więc dziś coś na wytrawnie. Muszę  zdecydowanie częściej przygotowywać wytrawne gofry. 




GRYCZANE POMIDOROWE GOFRY Z SEREM
15 sztuk (w zależności od wielkości)

GOFRY
200 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
1 1/3 szklanka maślanki (około 360 g)
1 kulka mozzarelli
3 łyżki oleju rzepakowego
4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
sól do smaku

SOS POMIDOROWY
1/2 cebuli
1 filecik anchovis
duża szczypta suszonego oregano
5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
2 łyżki dobrego octu balsamicznego
sól

pesto
ser halloumi
plastry szynki parmeńskiej
rukola

W misce miksera umieść mąki, proszek do pieczenia oraz sodę. Wbij do niej także jajka, dodaj maślankę, startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, olej, koncentrat i sól. Wymieszaj całość przy użyciu miksera, odstaw ciasto na czas rozgrzania się gofrownicy. Gofrownicę podłącz do prądy i gdy się nagrzeje zacznij smażyć gofry. Długość smażenia zależy od sprzętu, w mojej gofrownicy trwa on około 4 minut.
W międzyczasie pokrój cebulę w piórka. Wrzuć na patelnie razem z odrobiną oleju. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj anchovis oraz oregano. Przesmaż chwilę po czym dodaj koncentrat wymieszany z 6 łyżkami wody. Całość wymieszaj i duś kilka minut, aż smaki się połączą. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, dopraw solą do smaku i zestaw z ognia.
Rozgrzej patelnie grillową i grilluj ser halloumi z dwóch stron. Tak samo postąp z szynką.
Na talerzu ułóż jednego gofra, posmaruj go pesto, następnie ułóż rukolę, szynkę parmeńską, grillowane halloumi oraz sos pomidorowy. Możesz już zjadać lub ułożyć kolejne warstwy.
SMACZNEGO!!!


Wpis bierze udział w konkursie:

2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP