niedziela, 18 sierpnia 2019

TIRAMISU Z JAGODAMI.

Sezon na jagody, może się już i kończy, ale ja mam zamiar wykorzystać go maksymalnie. W zeszłym tygodniu upiekłam jagodzianki oraz babeczki jagodowe, w tym padł pomysł aby przygotować takie trochę kombinowane tiramisu z likierem limoncello oraz jagodami. Zachęcam Was do spróbowania, bo wyszło z tego bardzo niezłe kombo.


TIRAMISU Z JAGODAMI
4 porcje

150 g jagód
2 żółtka
40 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 białko
szczypta soli + 1 łyżka cukru pudru
3 łyżki likieru limoncello lub innego
250 ml mocnej kawy
12 sztuk podłużnych biszkoptów

Jagody umyj, po czym zostaw do przeschnięcia, najlepiej rozłożone na papierowym ręczniku. W metalowej misce umieść żółtka oraz cukier. W garnku zagotuj wodę po czym miskę z żółtkami umieść na nim i ubijaj na wysokich obrotach kilka minut. Następnie miskę odstaw, a masę w środku ubijaj jeszcze kilka minut, w trakcie ubijania dodaj do kremu likier. Mascarpone dodawaj w trzech partiach, po każdym dodaniu mieszaj chwilę aż krem będzie gładki. Białko ubij na sztywno razem z solą i cukrem. Następnie w dwóch partiach dodaj do kremu i połącz za pomocą ręcznej trzepaczki.
Biszkopty przekrój na pół, chwilę pomocz z obydwu stron w kawie i część ułóż na dnie w pucharkach. Na to rozłóż krem i posyp jagodami. Czynność powtórz, zostawiając część jagód na udekorowanie tiramisu przed samym podaniem. Przygotowane desery umieść na kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP