niedziela, 12 listopada 2017

KANAPKA ZE STEKIEM ORAZ RECENZJA 5 SKŁADNIKÓW JAMIEGO OLIVERA.

Gdy usłyszałam że Jamie Oliver wydał kolejną książkę kulinarną, oczywiście ucieszyłam się bo bardzo lubię zarówno jego książki jak i programy kulinarne, ale pomyślałam o czym nowym może być ta książka? Przecież już chyba wszystko zostało wymyślone i napisane.



I rzeczywiście nowa książka Jamiego nie jest o niczym odkrywczym w kuchni, ale w sumie czy to źle? Uważam że wcale nie. Książka jak sama nazwa wskazuje jest to zbiór prostych przepisów do ugotowania w krótkim czasie, składających się z 5 głównych składników, nie wliczając takich elementów jak oliwa, pieprz czy sól. Znajdziecie w niej około 130 zupełnie nowych receptur do wykorzystania w codziennym gotowaniu. Są tu różne sałatki, pasty, potrawy których głównym składnikiem są jajka, są i receptury zarówno na rybne dania jak i mięsne, a także słodkości czyli każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystkie przepisy okraszone są przepięknymi zdjęciami zarówno samych składników jak i dania, wykonanymi przez wieloletniego fotografa Jamiego Davida Loftusa. Same zdjęcia  jak i przepisy to proste arcydzieła bez przeładowania składnikami oraz stylizacją. Jak doczytałam w podziękowaniach David wyszedł podobno ze swojej strefy komfortu i zdjęcia robił przy sztucznym oświetleniu, co oczywiście nie pogorszyło wcale ich jakości.  


Pisząc tą pozycję Jamie poszedł w stronę ostatnio bardzo modnego minimalizmu. Prostota przepisów, szybkość wykonania i tylko 5 składników, a do tego piękne zdjęcia. Czy to mogło się nie udać? Przez to wszystko książka ta jest pozycją dla każdego, zarówno początkującego domowego kucharza jak i znawcy sztuki kulinarnej, bo przecież proste dania smakują najlepiej i każdy ma czasami "smaka" na makaron z prostym sosem. 


KANAPKA ZE STEKIEM
2 porcje

1 większy stek lub dwa mniejsze
1 duża cebula
2 łyżeczki musztardy (użyłam Dijona)
kilka kromek chleba opieczonego w tosterze
kilka plastrów sera provolone lub fontina

dodatkowo
ocet z czerwonego wina
sól
pieprz

Cebulę obierz i pokrój na plasterki. Ze steku odciąć tłuszcz, który następnie pokroić na cienkie paski i umieścić na zimnej, nieprzywierającej patelni. Podgrzać go na dużym ogniu tak aby tłuszcz się wytopił i pokrył całe dno patelni. Pokrojoną wcześniej cebulę umieścić na wytopionym tłuszczu i obsmażać około 10 minut, pilnujący w tym czasie aby się nie przypaliła. W międzyczasie stek umieścić między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i rozbić pięścią na grubość około 1 centymetra po czym przekroić na pół. Z obydwu stron doprawić go solą, pieprzem oraz wysmarować musztardą. Do cebuli znajdującej się na patelni dolać sporą ilość octu winnego i mieszając przez około 1 minutę jeszcze smażyć. Usmażoną cebulę przełożyć na przygotowane wcześniej kromki chleba. Patelnię ponownie rozgrzać porządnie, położyć na niej steki i smażyć po około 1 minucie z każdej strony. Następnie na każdym steku ułożyć kawałek sera, przykryć patelnie pokrywką i wyłączyć palnik. Poczekać kilka minut aż ser się delikatnie rozpuści i przełożyć steki na kanapki, dokładając jeszcze cebulę.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP