wtorek, 7 sierpnia 2018

EKSPRESOWA PIZZA Z RICOTTĄ, BOBEM GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ.

Robiliście kiedyś pizzę na tortilli? Jeśli nie to nie spodziewajcie się takich doznań smakowych jak przy tradycyjnej pizzy. Wiadomo pizza na drożdżowym cieście to najlepsza pizza i basta. Przepis na tą poniżej to tylko jej substytut, ale też całkiem dobry. Jest to wersja super szybka, bo wystarczy tylko rozgrzać piekarnik, nałożyć dodatki na tortille i na chwilę wrzucić całość do piekarnika. Gdy ser się roztopi można się zajadać. Oprócz zalet związanych z szybkością przygotowywania owej pizzy jest jeszcze jedna zaleta. A mianowicie jest to idealna potrawa na czyszczenie lodówki z końcówek różnych składników.
Także zachęcam Was do eksperymentowania z dodatkami.



EKSPRESOWA PIZZA Z RICOTTĄ, BOBEM, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

2 gotowe tortille
125 g sera ricotta
1 mozzarella
dwie garście ugotowanego i obranego bobu
kilka różyczek ugotowanego brokuła (opcjonalnie)
1/2 średniej cukinii
100 g szynki parmeńskiej
przyprawa ZA'ATAR
sól
pieprz

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Tortille ułożyć na blasze. Cukinie pokroić w plasterki i grillować chwilę na patelni grillowej. Na przygotowanych tortilla rozsmarować ricottę wymieszaną z za'atarem, solą i pieprzem, następnie rozłożyć poszarpaną mozzarellę. Na serach rozłożyć resztę składników po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż sery się roztopią. 
SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP