poniedziałek, 13 sierpnia 2018

GALARETKA PROSECCO Z LETNIMI OWOCAMI.

Chłonę to lato ile mogę, bo wiem że zaraz się skończy. Zjadam tony pomidorów, które teraz smakują niewyobrażalnie dobrze. Zagryzam je kiszonymi, które robię jedne po drugich no i korzystam jak szalona z mnogości dostępnych owoców. Czekałam na ten czas cały rok, więc mam zamiar wykorzystać go maksymalnie. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na super prostą galaretkę. Nie jest ona wcale taka zwykła, bo zrobiona jest prawie w całości z prosecco. A jak wiadomo lato i prosecco to nieodłączni kompani.




GALARETKA PROSECCO Z LETNIMI OWOCAMI

750 ml prosecco
2 łyżki cukru (opcjonalnie)
około 600 g mieszanki letnich owoców (użyłam truskawek, malin, porzeczek, borówek, brzoskwiń i jeżyn)
50 ml wody
5 łyżek żelatyny

Wodę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę oraz cukier. Mieszać do czasu aż żelatyna całkowicie się rozpuści, po czym zawartość rondelka połączyć z prosecco. W formie z kominem do babki ułożyć umyte owoce. Następnie zalać je mieszaniną i całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Aby wyjąć galaretkę z formy zanurzyć tę formę na sekundę w gorącej wodzie. 
SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP