czwartek, 13 grudnia 2018

BOCZNIAKI PO KASZUBSKU.

Jeśli chodzi o większość dań wegetariańskich które podrabiają mięsne to wypadają one różnie. Z przewagą tych rozczarowujących. W tym przypadku jest całkiem inaczej, nie spodziewałam się że te boczniaki wyjdą aż tak pyszne. Przyjemnie słodko-słono-kwaśne, z przyjemną nutką cynamonu, z małą ilością oleju, którego ilość w tradycyjnych śledziach po kaszubsku trochę mi przeszkadzała. W smaku idealne, lądują w tym roku na naszym wigilijnymi stole i myślę że zostaną z nami na dłużej.




BOCZNIAKI PO KASZUBSKU
przepis z moimi zmianami od JADŁONOMII

500 g boczniaków
olej do smażenia

1 cebula
6 suszonych śliwek
dwie garście rodzynek
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka soli
dużo mielonego pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki octu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka gorczycy
szczypta cynamonu
1 czubata łyżeczka majeranku
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki oleju lnianego (użyłam rzepakowego)
2 ogórki kiszone
sól

Porządny chlust oleju rozgrzej na dużej patelni. Wrzuć pokrojone na paski boczniaki i smaż na dużym ogniu na rumiano. Usmażone boczniaki odsącz na talerzu wyłożonym papierem kuchennym. Cebulę pokrój w piórka i umieść na rozgrzanej patelni, dorzuć do niej pokrojone w paski śliwki oraz rodzynki. Chwilę smaż po czym na patelnie dołóż także liść laurowy, ziele angielskie, paprykę  oraz sól i pieprz. Całość smaż aż cebulą zmięknie po czym dodaj koncentrat, ocet, sos sojowy, gorczycę, cynamon, majeranek oraz wodę. Wszystko razem duś kilka minut po czym dorzuć usmażone wcześniej boczniaki. Daj całości jeszcze chwilę po czym, wyłącz ogień i odstaw do delikatnego przestygnięcia. Na koniec wymieszaj całość z pokrojonymi w kostkę ogórkami i olejem. Przełóż do słoika i wstaw do lodówki lub zjadaj od razu.
SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. Przecież to przepis Jadłonomii, wypadałoby podać autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, wypadałoby się chociażby przedstawić i przeczytać cały wpis. Zawsze podaje źródło przepisu, jeśli to nie jest mój autorski przepis. Pozdrawiam Ania

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP