poniedziałek, 20 maja 2019

KAWA Z TRUSKAWKOWYM COULIS I UBITĄ ŚMIETANĄ.

Nadeszła wiosna i chociaż obecnie jest deszczowa, staram się przywołać piękną pogodę i słońce komponowaniem wiosennych przepisów. Jak na razie króluje u mnie rabarbar, ale już lada moment, miejmy nadzieje uśmiechać się do nas będą ze sklepowych półek nasze truskawki. Na razie możecie je zastąpić mrożonymi. Moja dusza zdecydowanie się rozhulała podczas smakowania kawy Inki z dodatkiem truskawkowego coulis. To połączenie jest tak pyszne, że marzą mi się już letnie desery, a najbardziej lody kawowo-truskawkowe. 




KAWA Z TRUSKAWKOWYM COULIS  I UBITĄ ŚMIETANĄ
2 porcje

TRUSKAWKOWE COULIS
250 g świeżych lub mrożonych truskawek
50 g brązowego cukru

4 łyżki kawy Inka 
2 szklanki gorącej wody
150 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
duża szczypta mielonych lasek waniliowych
truskawki do dekoracji

Truskawki umieść w rondlu, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie zmiksuj całość i gotuj jeszcze chwilę aż sos zacznie gęstnieć. Odstaw go do całkowitego ostygnięcia. Możesz go przecedzić, ale nie jest to konieczne.
W dzbanku wymieszaj wrzątek z kawą Inką. Rozmieszaj dokładnie po czym odstaw do przestygnięcia. 
W misce miksera umieść śmietankę i ubijaj na wysokich obrotach. Gdy śmietana zacznie się ubijać, dodaj cukier oraz wanilię. 
Na dnie szklanek umieść porcję truskawkowego sosu, następnie wlej kawę Inkę. Na górze umieść ubitą śmietankę. Całość udekoruj jeszcze truskawkowym coulis i świeżymi truskawkami.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Ciekawe czy sprawdzi się również z kawą z ekspresu :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP