wtorek, 24 września 2019

TORT BROWNIE Z CYNAMONOWYMI ŚLIWKAMI.

Jesienią obowiązkowo dłonie grzeje kubek gorącej herbaty, a ciało otula ciepły koc. Jest to pora roku w trakcie której nie rozstaje się z tymi dwoma atrybutami. Aaa i jeszcze nie rozstaje się w myślami o czekoladzie. I tak jak czekolada mogłaby dla mnie nie istnieć wiosną i latem, to jesienią nie mogę jakoś przestać o niej myśleć.

Gdy Goplana zaprosiła mnie do współpracy od razu pomyślałam o tym torcie brownie. Nieprzyzwoita ilość czekolady nie tylko w samym cieście, ale także w polewie która bardzo miło go otula. A to wszystko przełożone śliwkami skąpanymi w cynamonie.




Jeśli Wam także w głowie krążą myśli z przepisami czekoladowymi i nie tylko, zachęcam do wzięcia udziału w konkursie Let's Bake, który właśnie organizuje Goplana. Wystarczy pobawić się ich produktami,  stworzyć jakiś cudny deser lub ciasto i możecie wygrać wspaniałe nagrody, co tydzień mikser planetarny SMEG,a trzy razy w tygodniu bon o wartości 500 zł do sklepów DUKA. Szczegóły znajdziecie TUTAJ.

TORT BROWNIE Z CYNAMONOWYMI ŚLIWKAMI
forma o średnicy 18 cm


CIASTO
200 g masła
180 g klasycznej gorzkiej czekolady GOPLANY
100 ml mleka
4 jajka
150 g brązowego cukru
50 g cukru kokosowego
300 g mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

ŚLIWKI Z CYNAMONEM
600 g śliwek węgierek
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu

GANACHE CZEKOLADOWE
80 g klasycznej gorzkiej czekolady GOPLANY
100 g śmietanki kremówki 30%

100 g śmietanki kremówki 30%
owoce do dekoracji

Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. W rondelku umieść masło oraz czekoladę. Podgrzewaj aż czekolada się całkowicie rozpuści, po czym zdejmij ją z ognia i odstaw do przestygnięcia. W misce miksera umieść jajka oraz cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach aż masa zrobi się jasna i puszysta. Pod koniec ubijania cienką stróżką wlewaj przestudzone masło z czekoladą oraz mleko. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Suche składniki wmieszaj w masę w trzech partiach, mieszając ciasto najlepiej trzepaczką. Przygotuj dwie formy o średnicy 18 cm. Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie równe części i przelej do form. Piecz na nagrzanym piekarniku około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasta na blat, a po chwile uwolnij z form i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Śliwki umyj, pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj z cukrem po czym umieść na patelni razem z maseł. Zacznij smażyć, gdy puszczą sok dosyp cynamonu. Smaż aż owoce zaczną się rozpadać. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
W rondelku umieść śmietankę i czekoladę. Podgrzewaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw z ognia. Gdyby ganache za bardzo ściągnął, podgrzej go ponownie.
Czas na składanie tortu. Odetnij górę każdego ciasta, tak aby jego wierzch był płaski. Ułóż pierwszy blat ciasta na paterze lub talerzu. Rozłóż na nim śliwki razem z syropem który puściły w trakcie smażenia. W międzyczasie ubij śmietankę na wysokich obrotach, możesz dodać trochę cukru w trakcie ubijania. Ubitą śmietanę rozłóż na śliwkach, po czym przykryj drugim blatem ciasta. Na wierzch wylej ganache i rozsmaruj go. Na górze ułóż owoce.
SMACZNEGO!!!









1 komentarz:

  1. Nie wiem, czy bardziej zachwycam się zdjęciami czy pomysłem na tort �� wszystko jest genialne!
    Natalia

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP