czwartek, 7 listopada 2019

MANDELBOLLER CZYLI NORWESKIE DROŻDŻÓWKI Z MIGDAŁAMI I BUDYNIEM.

Gdy u LORENTYNY zobaczyłam te norweskie drożdżówki wiedziałam że muszę je zrobić. Przywołały wspomnienia naszej szwedzkiej wyprawy, bo jadłam wtedy coś podobnego a także zaintrygowało mnie wegańskie ciasto drożdżowe. Myślałam że bez masła i jajek drożdżowe raczej nie będzie smakowało, jak się myliłam. Brak tych składników wcale nie pogorszył smaku drożdżówek, wręcz pokusiłabym się nawet o zrobienie jednego nadzienia i drugiego w wersji wegańskiej. Połączenie nadzienia migdałowego i budynku waniliowego fajne ze sobą gra, do tego chrupiące, przypieczone migdały. Mhm.........
Przepis na drożdżówki pochodzi z norweskiej piekarni Godt Brød, trochę pozmieniałam sposób przygotowywania drożdżówek i zmniejszyłam składniki o połowę. Po oryginalny przepis zapraszam Was do LORENTYNY, możecie tam także podejrzeć jak formować drożdżówki.


MANDELBOLLER
10-11 sztuk

BUDYŃ WANILIOWY
200 ml pełnotłustego mleka
20 g masła
50 g cukru
szczypta mielonych waniliowych lasek lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
50 ml mleka
1 jajko
20 g maki ziemniaczanej

MASA MIGDAŁOWA
95 g mielonych migdałów
60 g cukru pudru
40 g miękkiego masła

CIASTO
20 g płatków owsianych
100 ml wrzątku
80 g drobnego cukru
50 ml oleju rzepakowego
225 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 g soli
5 strączków kardamonu
500 g mąki pszennej typu 550

jajko
mleko
płatki migdałowe 

Budyń przygotuj najlepiej dzień wcześniej. W garnku zagotuj mleko z masłem, cukrem oraz wanilią. W misce wymieszaj resztę mleka, jako oraz mąkę. Gdy mieszanina w garnku zacznie wrzeć wlej do niej zawartość miseczki i mieszaj aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń, jeszcze gorący przełóż do miski i przykryj go szczelnie folią spożywczą, tak aby ta dotykała go na całej powierzchni. Odstaw do ostygnięcia a potem do lodówki.
Wszystkie składniki masy migdałowej umieść w malakserze lub blenderze i zmiksuj.
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia. Odmierz 225 ml letniej wody. W miseczce umieść drożdże, dolej trochę wody i dodaj szczyptę cukru. Odstaw na kilka minut aż drożdże zaczną pracować. W misce miksera umieść resztę cukru, wody, sól, ziarna kardamonu roztarte w moździerzu oraz mąkę. Dodaj zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto. Powinno to zająć około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryj ciasto folią i odstaw na godzinę od wyrastania. Po tym czasie możesz zacząć formować bułki lub miskę z ciastem wstawić na noc do lodówki i zająć się tym rano. Jeśli wybrałaś/eś drugą opcję, rano miskę z ciastem wyjmij na około godzinę przed tym jak zaczniesz formować bułki. Ciasto wyjmij na blat, podziel na 11 równych kawałków. Każdą część w rękach uformuj w rozpłaszczony okrąg, na środku ułóż nadzienie migdałowe i zlep bułeczkę. Ułóż ją na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia zlepioną częścią ku górze, na środku zrób wgłębienie w którym umieść porcję budyniu. Uformowane drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca do wyrastania na minimum godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 250 stopni C. Roztrzep jajko z mlekiem. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj każdą bułkę jajkiem z mlekiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia czyli około 10-12 minut. Studź na kratce.
SMACZNEGO!!!











4 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP