piątek, 20 listopada 2020

WĘZEŁ Z MARCEPANEM I ŻURAWINĄ.

Nic nie umila tak jesiennych dni jak ciepłe jeszcze ciasto drożdżowe z kubkiem parującej kawy. Wtedy mgliste poranki, szarobura aura i niebyt duża ilość słońca odchodzą w niepamięć. Można zawinąć się w gruby koc i jakoś przeczekać do grudnia :)

Tym razem ciasto drożdżowe nadziałam dużą ilością marcepanu i żurawiną . Takie jesienne połączenie, które równie dobrze sprawdzi się w świątecznym czasie, który już lada moment.



WĘZEŁ Z MARCEPANEM I ŻURAWINĄ

1 większy lub 2 mniejsze


7 g suszonych drożdży

150 ml tłustego mleka

50 g drobnego cukru

150 g miękkiego masła

500 g maki pszennej

duża szczypta mielonych lasek waniliowych

szczypta soli


ŻURAWINA

150 g świeżej żurawiny

1 1/2 łyżki brązowego cukru


MASA MARCEPANOWA

150 g płatków migdałowych

80 g cukru pudru

kilka łyżek likieru amaretto

50 g miękkiego masła


1 żółtko + odrobina mleka

Mleko podgrzej delikatnie, dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę, dodaj do niego drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko, mleko oraz zaczyn z drożdżami . Użyj haka do ciasta drożdżowego i rozpocznij wyrabianie. Po kilku minutach zacznij dodawać partiami miękkie masło. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze trochę, około 15 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie masz dwie możliwości. Pierwsza opcja to odłożenie pieczenia na kolejny dzień, w tym wypadku wstaw miskę z ciastem do lodówki na noc, następnego dnia wyjmij je na blat około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać węzeł. Druga opcja to upieczenie wieńca od razu. W tym wypadku zaczekaj jeszcze godzinę, ciasta powinny podwoić swoją objętość. 
Owoce żurawiny przekrój na pół, zasyp cukrem i odstaw na czas wyrastania ciasta. Gdy puszczą sok, umieść je na patelni, podlej troszkę wody i smaż chwilę aż zmiękną.
W malakserze umieść migdały i miksuj dość długo, następnie dodaj likier oraz cukier puder, całość zmiksuj. Dodaj miękkie masło i ponownie zmiksuj. Masa marcepanowa jest gotowa.
Blat podsyp mąką, wyjmij ciasto i rozwałkuj ja na duży prostokąt. Całość pokryj równomiernie masą marcepanową, na masie rozłóż podsmażoną żurawinę. Ciasto złóż na trzy jak list wzdłuż krótszego boku. Tak złożone ciasto możesz przekroić na pół uzyskując dwa mniejsze wieńce lub zrobić jeden duży.
Złożone ciasto wzdłuż dłuższego boku przekrój na trzy równe części nie docinając do końca. Zapleć z nich warkocz, po czym warkocz zwiń w rulon. Uformowany węzeł umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ręcznikiem i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę.
W międzyczasie nagrzej piekarnik na 185 stopni C. 
Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika, wierzch węzła posmaruj rozkłóconym z mlekiem żółtkiem. 
Węzeł piecz około 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij węzeł na blat i zostaw do ostygnięcia.

SMACZNEGO!!!





8 komentarzy:

  1. Ale przepysznie wygląda! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na grudniowe śniadania albo podwieczorki? Super pomysł dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. I takie przepisy uwielbiam. Do notatnika i kiedyś z pewnością będzie wykorzystany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatniego komentarza nie rozumiem. Może ktoś mi to wytłumaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe, ale brakuje zdjęć w przekroju :/

    OdpowiedzUsuń
  6. This blog in very informative for us

    OdpowiedzUsuń
  7. This Article in very informative for us. Thanks for sharing with us.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP