niedziela, 2 kwietnia 2017

BABKA KOKOSOWA.

Jest kwiecień więc chyba już mogę zacząć oficjalne przygotowania do świąt. W sumie to zaczęłam je już trochę wcześniej będąc pewną że mały Benek będzie już z nami. Jednak kawaler wcale, a wcale się śpieszy się na ten świat, więc dłużej nie czekam i dzielę się z Wami przepisem na tę chyba najbardziej smaczną babkę jaką udało mi się upiec do tej pory. Musicie wypróbować tego kokosowego cuda. Bardzo polecam.




BABKA KOKOSOWA
mała forma

BABKA
75 g bardzo miękkiego masła
75 g oleju kokosowego *
90 g drobnego cukru
3 jajka *
150 ml mleka kokosowego*
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

LUKIER KOKOSOWY
2 łyżki cukru pudru
mleko kokosowe
kostki i płatki kokosowe do dekoracji

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W misce miksera umieścić bardzo miękkie masło, olej kokosowy i cukier. Całość ucierać na wysokich obrotach dość długo (około 7 minut), masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Następnie wbijać po jednym jajku, ubijając za każdym radę masę także kilka minut. Na koniec dodać mleko kokosowe, chwilę ubijać i odstawić. W drugiej misce umieścić sypkie składniki czyli mąkę, wiórki, proszek i sól. Zamieszać po czym dodać do masy maślano-jajecznej i zmiksować do połączenia się składników. ciasto przelać do uprzednio przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjściu z piec odstawić na chwilę na blat po czym wyjąć babkę z formy. Gdy ostygnie polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka kokosowego. Udekorować kostkami kokosowymi lub płatkami kokosowymi.
SMACZNEGO!!!










13 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie i zachęcająco ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za babkami, ale uważam, że to jedne z najbardziej uroczych wypieków. Twoja wygląda przesłodko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie :) I smakuje naprawdę dobrze, zapewniam :)

      Usuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia, jak długo babka zachowuje świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie u nas wytrzymała nie dłużej niż 3 dni, ale na koniec była również bardzo dobra :)

      Usuń
  4. Musiała oszałamiać zapachem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy04 maja, 2017

    "tego kokosowego cuda"? A co to za forma gramatyczna?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam i niestety nie podzielam zachwytu. Babka jest ciężka, tłusta i mdła. Mimo, że lubię kokosowe wypieki nie smakowała ani mi, ani pozostałym domownikom. Marta

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP