wtorek, 18 kwietnia 2017

PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI.

Może macie już dość przepisów na pasztety po świętach, lecz ten wyszedł mi taki dobry że nie patrząc na nic wrzucam przepis na bloga. Robiłam go już dwa razy i za każdym smakował wybornie. Najlepszą rekomendacją jest fakt że naprawdę szybko zniknął z lodówki. Nie udało mi się przepisu wrzucić przed świętami, ale czy takimi pyszności należy się żywić tylko od święta ?



PASZTET DROBIOWY Z PISTACJAMI
1 duża keksówka lub dwie mniejsze

1000 g mięsa z udek kurczaka bez kości
pęczek włoszczyzny
2 listki laurowe
2 kulki ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
3 suszone pomidory
ziarna pieprzu
sól
1 łyżka masła
1 cebula
500 g wątróbki drobiowej
60 g obranych pistacji
około 100 ml bulionu z gotowania udek
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól
pieprz

W dużym garnku umieścić mięso z udek, obraną i pokrojoną włoszczyznę, liście laurowe, suszone grzyby i pomidory. Całość doprawić solą, pieprzem i zalać wodą. gotować pod przykryciem około 1 godzinę. Bulion odcedzić i odlać około 100 ml. Połowę warzyw oraz całe mięso z udek umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Na patelni roztopić masło i wrzucić cebulę. Dusić aż zmięknie po czym dodać umytą i oczyszczoną wątróbkę. Smażyć całość na rumiano. Następnie przełożyć do malaksera i zmiksować. Wątróbkę połączyć razem z mięsem oraz warzywami w misce miksera. Dodać 100 ml bulionu, 2 jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Masę wyrobić dokładnie po czym przełożyć do keksówki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
SMACZNEGO!!!






4 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP