czwartek, 4 maja 2017

MLECZNY CHLEB HOKKAIDO.

Długo chodził mi po głowie ten chleb. Przymierzałam się, nawet już prawie zaczynałam ale jakoś tak się składało że w końcu rezygnowałam z jego przygotowania. Oczywiście żałuję tego dzisiaj. Jest to chleb typu tostowego, lekko słodki, najlepszy z domowym dżemem. W chlebaku została połowa, którą już wiem na co przeznaczę. Wyczekujcie kolejnego przepisu. Miłego wieczoru Kochani :)



MLECZNY CHLEB HOKKAIDO
korzystałam z TEGO PRZEPISU

TANG ZHONG
240 ml wody
50 g mąki pszennej chlebowej

CIASTO CHLEBOWE
120 ml letniego mleka
1 łyżka suszonych drożdży
cały zaczyn tang zhong
5 g soli
20 g drobnego cukru
około 400 g mąki pszennej chlebowej
65 g miękkiego masła


olej
1 żółtko
1 łyżka mleka

Wodę wlać na patelnię i zagotować. Następnie dodać przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką do czasu aż zaczyn osiągnie temperaturę 65 stopni C i zgęstnieje. Patelnię zestawić z ognia i zostawić do ostygnięcia. 
Z letniego mleka, drożdży oraz dużej szczypty cukru zrobić zaczyn który odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut aż zacznie pracować. W misce miksera umieścić pracujący zaczyn, tang zhong, sól, cukier i mąkę (zostawić około szklanki mąki do dosypywania w trakcie wyrabiania ciasta). Specjalnym hakiem zacząć wyrabiać ciasto, będzie to trwało około 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W trakcie wyrabiania dodawać po łyżce mąki i masła. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do miski ani rąk. Na TYM FILMIE możecie zobaczyć jak wygląda cały proces wyrabiania i formowania chleba. Miskę wysmarować olejem , umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 -1 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyjąć na blat, podzielić na pięć części posiłkując się wagą aby części ciasta były w miarę równe. Każdy kawałek uformować w kulę, odłożyć z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut. Formę do pieczenia wysmarować olejem. Każdą kulę ciasta rozwałkować na prostokąt, który następnie zwinąć w rulon. Rulon ponownie rozwałkować na szerokość formy i zwinąć po raz kolejny w rulon wzdłuż krótszego boku. Tak uformowane rulony ciasta rozmieścić równomiernie w wysmarowanej wcześniej formie. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić na napuszenia na około 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Przed wstawieniem do piekarnika górę chleba wysmarować dwukrotnie żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec około 30-35 minut aż góra chleba ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąc z formy i studzić go na kratce. 
SMACZNEGO!!!










3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP