piątek, 11 sierpnia 2017

TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI.

Chciałabym się bardziej rozpisać, zrobić więcej zdjęć, mieć czas na wszystko. Lecz ostatnim czasem bardzo kiepsko z czasem. A że dzisiaj piąta rocznica mojego blogowania, kto by pomyślał że tyle przetrwam, więc tort musi być. Prosty, lecz efektowny. Dla Was moich czytelników, którzy tu czasem zaglądacie. Dzięki że jesteście :)



TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI
forma o średnicy 20 cm

CIASTO CZEKOLADOWE
130 g masła
150 g mleka
150 g drobnego cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
55 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g posiekanej deserowej czekolady 70%

GANACHE CZEKOLADOWY
60 g śmietanki 30%
100 g deserowej czekolady 70%
2 czubate łyżki cukru pudru

KREM
150 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu z wanilii

3 łyżki dżemu porzeczkowego
mieszanka świeżych owoców leśnych

CIASTO
Masło umieścić w rondelku i rozpuścić, po czym odstawić do ostygnięcia. W jednej misce umieścić rozpuszczone schłodzone masło, mleko, jajka oraz cukier. Połączyć razem za pomocą miksera. W drugiej misce natomiast umieścić suche składniki czyli przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i sodę. Mokre oraz suche składniki połączyć razem do połączenia składników po czym dodać na koniec posiekaną czekoladę i całość jeszcze raz wymieszać. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Dna dwóch tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i każdą umieścić w przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanymi piekarniku około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasta wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
KREM
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubić na sztywną masę. 

GANACHE CZEKOLADOWY
W garnuszku podgrzać śmietankę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną drobno czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

SKŁADANIE CAŁOŚCI

Ściąć czubki ostudzonych blatów ciasta. Na paterze ułożyć jeden blat, wysmarować go dżemem na którym ułożyć krem oraz owoce. Całość przykryć drugim blatem. Na wierzch wylać ganache czekoladowy i całość udekorować owocami.

SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. Cudowne miejsce w blogosferze! Kolejnych wspaniałych inspiracji!
    Najlepszego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje! Pięć lat to szmat czasu... Kolejnych pięćdziesięciu Tobie i blogowi życzę :)

    Tort fantastyczny! Idealny na tak doniosłą okazję :)
    A brakiem czasu się nie martw - cierpimy na niego chyba wszyscy... Na emeryturze sobie odbijemy ;)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP