środa, 20 grudnia 2017

MAKOWA TARTA Z SEREM.

Z przygotowaniami jestem daleko w tyle. Pierogi nie zrobione, prezenty nie zapakowane, śledzie nie przygotowane, nic nie posprzątane. Ale podzielę się z Wami jeszcze jednym świątecznym przepisem, a jak dam radę to może nawet dwoma. Na początek tarta taka resztkowa, w sam raz jak zostanie Wam po sernikach trochę sera i jakaś resztka masy makowej. Z tych resztek możecie wyczarować taką oto tartę, która pięknie będzie się prezentować na Waszym świątecznym stole. Zapraszam :)




MAKOWA TARTA Z SEREM
średnica formy 20 cm

CIASTO
300 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
około 30 ml zimnej wody

250 g masy makowej np. z TEGO przepisu
250 g sera mascarpone
1 jajko
30 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

rozkłócone z łyżką mleka żółtko

Mąkę umieścić w misce miksera, dodać cukier, posiekane masło, jajko oraz sól. Ręcznie lub za pomocą miksera zacząć wyrabiając kruche ciasto, w trakcie dodając zimną wodę. Ciasto zawinąć w folię w spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
W misce umieścić ser, cukier, jajko oraz ekstrakt. Całość zmiksować za pomocą płaskiej końcówki miksera. 
Ciasto wyjąć z lodówki, 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na dnie rozłożyć równomiernie masę makową, na nią wylać masę serową i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Tartę podpiekać około 20 minut, w międzyczasie z reszty ciasta wyciąć gwiazdki różnej wielkości. Gdy ser się trochę zetnie, wyjąć tartę na blat, na górze rozłożyć delikatnie gwiazdki tak aby nie wpadły do środka, wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem i całość ponownie wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Gdy góra się zezłoci, wyjąć tartę.
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP